Få borgerliga löften har infriats
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det första löftet om att minska antalet kommunalråd har infriats. Det var ett populistiskt beslut och säkert inte lätt, eftersom sjukvården inte fick något kommunalråd som kan ägna hela sin uppmärksamhet på sjukvården. Beklagligt.
Stoppad skattesänkning
Det andra löftet om en skattesänkning har nyligen gått om intet. Visserligen blev det 15 öre det första året, men sedan tog det tvärstopp och egentligen borde skatten återställas. Men den borgerliga majoriteten väljer att spara på verksamheterna för att rädda hem en liten bit av skattesänkningslöftet.
Det tredje löftet handlar om att fokusera på jobb och företagande och speciellt företagsklimatet. Mycket snack har det varit i verkstaden, men resultaten uteblir ännu. Jag träffar en hel del människor som tycker att det numera är ännu mer oordning och ingen vet inte vem som har ansvar.
Är det kommunen som har ledartröjan eller är det Tillväxt Gotland? Vem skall man vända sig till inom kommunen? Den främsta kritikern Anders Thomasson från Svenskt näringsliv skräder inte orden. Klart underkänt hittills. Den fjärde punkten i programmet handlar om valfrihet och konkurrens inom den kommunala verksamheten. Här är det också hög aktivitet och en del oroande beslut. Assistansverksamheten i Visby skall konkurrensutsättas, men brukarna ges ingen valfrihet. Ett honnörsord i valtalen, men i realiteten betyder det inget för moderaterna.
Det femte handlar om energiomställningen och visst pågår det olika aktiviteter, men ännu inget direkt konkret. Jag hoppas att det kommer att landa i något bra men jag ser mönstret. Stora ord i talarstolen som inte står i relation till det utförda.
Medborgardialoger handlade det sjätte om. Jag har inte sett något speciellt mer än att alla byggnadsplaner är ute till diskussion, men så har det alltid varit. Det är nog så att när de borgerliga partierna väl kommit överens, så tål inte besluten någon ytterligare prövning. Så medborgarna kan känna sig blåsta på detta löfte.
Personalpolitiken sämre
Nummer sju i raden av åtgärd har genomförts och handlar om avgiftsfritt vid besök hos distriktssköterska eller undersköterska. Jag undrar om det överlever i det besparingspaket som sjukvården nu skall genomföra.
Åttan handlar om att skapa äldrecenter. Burgsvik skulle vara först ut, men vad jag kan se så skall det gamla äldreboendet ersättas med ett nytt. Något äldrecenter som skall innehålla all möjlig service har jag ännu inte sett.
Nummer nio är mycket viktig. Personalpolitiken skall bygga på inflytande, delaktighet och ansvar för medarbetare och ledare. Jag tror inte att de fackliga organisationerna är speciellt nöjda med utvecklingen inom personapolitiska området. Det krävs mer än vackra ord för att tillgodose de anställda.
Fortsatt bostadsbyggande är viktigt för den borgerliga majoriteten och nummer tio i ordningen. Hyreslägenheter skall byggas även utanför Visby. Jag har ännu inte sett några stora satsningar, utan i det fall det byggs, så blir det i Visby. Men dyrt blir det eftersom de statliga stöden tagits bort.
Det elfte löftet är en gammal goding. I tre val i rad har den borgerliga majoriteten lovat en ny arenahall. Hittills har man lyckats hålla idrottsfolket på hyfsat gott humör, men tålamodet tryter. Nu eller aldrig!
Tolvan handlar om att snygga upp våra stränder i samverkan med lokala aktörer. Det återstår en hel del innan detta löfte kan sägas vara genomfört.
Kära läsare, som ni kan se magert så det förslår. Två år kvar att leva upp till tolvpunktsprogrammet. En mycket lång väntan för de gotländska väljarna.