Fackets makt leder till höjda skatter

Gotland2008-06-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fint att Håkan Ericsson tar upp en diskussion om förhållandet mellan Facket och Partiet. Jag tror att den måste föras, även om han inte tycker om den. Han ser kanske socialdemokrater som inte är fackföreningsmedlemmar som nån sorts skvader - helt omöjliga företeelser. Ändå finns vi.
Media har större makt än facken, det håller jag med Ericsson om. De bestämmer vilka frågor som får diskuteras. Han påpekar helt riktigt att man från borgerligt håll uppmanar facken att bryta med socialdemokratin. Jag ser frågan från andra sidan.
När jag talar om Fackets makt, tänker jag främst på den offentliga sektorn. Där tvingas politikerna ständigt dansa efter Fackets pipa. När man inte tycker sig kunna höja skatten mer, för att tillgodose lönekraven, då får man börja säga upp folk.
Vilket betyder att jobbet blir allt tyngre för dem som är kvar. Och det blir allt mindre resurser till själva verksamheten. Vården blir inte bättre för att sjuksköterskorna får högre lön!
Ericsson har inte stor tro till demokratin. "Utan nära samarbete mellan LO och socialdemokraterna blir det många borgerliga regeringar." Har partiet inget annat att komma med än att lova att uppfylla alla fackliga krav? Är vi ett parti bara för gruppegoismen? Redan nu lär runt 40 procent av LO:s medlemmar inte rösta på socialdemokraterna.
Intressant att Ericsson nämner Danmark. Där har arbeiderpartiet förlorat den starka ställningen. Men folket har vunnit. Danmark har Europas lägsta arbetslöshet. Det är bättre att ha jobb än att leva på bidrag, även om partiet lyckas hålla upp nivån på bidragen.
Den svenska socialdemokratin har byggt sin långa maktställning på LO-folkets röster. Det är värt all respekt. Men "arbetarklassen" minskar. Som Ericsson antyder måste man nu vinna medelklassen.
Då handlar det väl alltmer om att driva de välbeställdas intressen. Om socialdemokraterna främst ser sig som ett intresseparti. Sant är ju att s-regeringars stora hänsynstagande till Fackets krav har lämnat alltfler utanför. Moderaterna har fog för sitt tal om "utanförskap".
Det där med klasspolitik förstår jag inte. Inte i vår tid och vårt samhälle. Nu måste socialdemokratin våga förlita sig på sin ideologi. De starkares solidaritet med de svagare. Samhället mår bättre av det, även om man inte kan få driva sina gruppintressen fullt ut.
Läs mer om