Färjeavtalet har nu kommit i hamn

Tiden är inne. Rederi AB Gotlands vd Jan-Erik Rosengren konstaterar att det är dags att inleda presskonferensen om att färjeavtalet kommit i hamn. Till höger ses i tur och ordning Jan-Eric Nilsson, styrelseordförande, Eric D Nilsson, hedersordförande, och Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken. Foto: Tommy Söderlund

Tiden är inne. Rederi AB Gotlands vd Jan-Erik Rosengren konstaterar att det är dags att inleda presskonferensen om att färjeavtalet kommit i hamn. Till höger ses i tur och ordning Jan-Eric Nilsson, styrelseordförande, Eric D Nilsson, hedersordförande, och Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken. Foto: Tommy Söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2007-11-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Rikstrafiken och Destination Gotland i går kunde meddela att det nu skrivits avtal om Gotlandstrafiken för den kommande koncessionsperioden så kan vi samtidigt konstatera att det inte blir några större skillnader för oss som nyttjare av trafiken. Det blir samma fartyg med samma hastigheter. Det blir samma antal hamnar, men med en viss större frihet. Det blir i stort samma prissättning med den enda oklarheten i priset för bränslet.
Alla farhågor om att det skulle bli försämringar i den utsträckning som anbudsunderlaget faktiskt gav utrymme för blev dessbättre inte besannade. Och visst kunde man i den delen ana en viss besvikelse från Rikstrafikens sida, uttryckt genom generaldirektören Staffan Widlert, över att inte fler anbud kom in. Möjligen tändes där en strimma av hopp när Veolia (tidigare Connex, det bolag som har hand om delar av kollektivtrafiken i Stockholm) i samarbete med estländska Tallink begärde förlängd tid för anbudsinlämnande. Men något sådant kom inte. Kvar var att förhandla detaljerna med Destination Gotland.
Vill man leta nyheter från gårdagens presskonferens så är det möjligt att tolka styrelseordföranden Inger Davidsson (kd) som att hon definitivt stängde dörren för prissänkningar. Alltså inga vägpriser under den kommande koncessionsperioden. Å andra sidan ligger det avgörandet helt och hållet på regering och riksdag, så osvuret för den prismässiga delen är ändå bäst.
Möjligen var det också något förvånande att man var överens om koncessionstidens längd, sex år. Där trodde vi ju på en längre tidsrymd för att garantera långsiktigheten. Den kortare tiden fick dock också sin förklaring genom att företrädarna för rederiet klargjorde att efter sex år är de nuvarande stora färjorna i slutet av sin livslängd för den här verksamheten. Dessutom kan man skönja en möjlighet att när vi kommer fram till 2014 så finns förhoppningsvis en ny generation fartyg, fartyg som drivs med betydligt mer miljövänligt bränsle.
Koncessionsavtalet skiljer sig inte alltför mycket från nu gällande avtal. Men det finns mer preciserade skrivningar än i det tidigare. Exempelvis hur man skall förfara vid eventuella oljeprishöjningar. Det blir nu för staten och rederiet att fördela de ökade kostnaderna lika mellan sig. Just oljepriset var ju det som gjorde att Rikstrafiken fick till stånd en polisutredning mot den tidigare vd:n i Destination Gotland.
Däremot är skrivningarna flexibla när det gäller att utöka antalet turer om behov uppstår. Nu har detta inte varit möjligt och det var också en av anledningarna till att Destination Gotland avstod från att lämna in anbud i första omgången. Det ansågs omöjligt att låsa upp sig med en exakt turlista för en så lång tid. Förutom trafik på de två fastlandshamnarna och på Öland ger det nya avtalet också möjlighet till att trafikera andra länder. Givetvis tänker man då genast på trafik österut, men Eric D Nilsson påpekade att det också är möjligt med trafik söderut. Däremot måste även en sådan trafik utgå från Visby av de gotländska hamnarna. Slite kommer att användas endast som en reservhamn.
Egentligen är det redan nu tid att börja tänka på vad som skall gälla efter 2014. Men då vill Rikstrafiken definitivt ha flera alternativ att välja på. Därför har man också begärt att departementet skall göra en opartisk utredning över turerna i de här avtalsförhandlingarna. Man vill ha svar på varför det inte blev fler än Destination Gotland som lämnade ett konkret anbud.
Nu har vi i alla fall spelplanen klar fram till och med 2014 och det bör vara till fördel för Gotlands utveckling. Men för den skull kan de gotländska företrädarna inte slå sig till ro. Det behövs fortsatta påtryckningar för att få rikspolitikerna att förstå att det behövs mera pengar, avseende både gods och människor.

Läs mer om