Färre förtroendevalda en kass besparing

Eva Nypelius (c) i en replik till Björn Jansson (s) om samförstånd för att klara kommunens ekonomi.

Eva Nypelius (c) i en replik till Björn Jansson (s) om samförstånd för att klara kommunens ekonomi.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vid ett flertal tillfällen, och nu senast vid fullmäktiges sammanträde den 23/2, tog Gustaf Hoffstedt (m) upp en minskning av antalet förtroendevalda som ett sätt att krympa de offentliga utgifterna.
Gustaf Hoffstedt är en oerhört skicklig politiker, varför det förvånar mig mycket att han tar till ett sådant populistiskt lågvattenmärke. Han kan bättre än så!
Få, om ens några, av hans borgerliga vapendragare verkar hålla med honom, vilket sannolikt gör att många avfärdar det som ett litet infall för att värva röster. Det tror jag är riskabelt då tanken på en "smidig" besparing genom minskat antal förtroendevalda lätt slår rot hos allmänheten.

Futtiga slantar i sammanhanget
Att spara pengar genom att minska antalet förtroendevalda i våra politiska församlingar är en kass besparing. Besparingar i demokratin slutar aldrig väl och sparar dessutom futtiga slantar i sammanhanget. Dock är det alltid gångbart gentemot allmänheten, att häva ur sig sådana kommentarer, eftersom det finns en misstänksamhet gentemot den politiska organisationen och kostnaderna som är förenade med den.

Idag färre än någonsin
Faktum är att antalet förtroendevalda har minskat över tid. Idag är vi färre än någonsin som representerar fler än någonsin. Delvis beror det på effektiviseringar och olika sammanslagningar, men det beror också på att färre engagerar sig politiskt.
Detta har fått till följd att somliga förtroendevalda innehar många förtroendeuppdrag samtidigt, vilket är allt annat än lyckat. Lösningen på det är emellertid inte att minska antalet förtroendeuppdrag, utan vi bör alla istället verka för att sprida uppdragen på fler individer.
Det blir endast möjligt genom att fler medborgare engagerar sig i politiken, vi måste helt enkelt värva fler medlemmar till de respektive partierna. Göra våra partier och därmed också själva politiken mer demokratisk.

Förlust för demokratin
I fullmäktigedebatten filosoferade Gustaf Hoffstedt kring att minska fullmäktiges antal med tio ledamöter, från 71 ledamöter till 61.
Han ska ha all heder för att han tar ansvar och försöker komma på sätt att minska den offentliga kostymen, men att göra det genom att minska antalet förtroendevalda är enbart dumdristigt och därtill en enorm förlust för demokratin.
Demokratin, som bör bygga på mångas delaktighet i beslut som rör oss alla.
Läs mer om