Felet upptäcktes tyvärr inte vid justeringen

Gotland2019-11-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Eva Bofride insinuerar att protokoll i tekniska nämnden manipulerats. Det får stå för henne. 

I det här fallet har tjänstemannaförslaget klippts in i protokollet och den sista punkten blev tyvärr inte ändrad. Tyvärr upptäcktes det inte vid justeringen i juni. 

Sen händer inget förrän ärendet behandlas i regionstyrelsen i oktober och då upptäcks det och tas upp i regionstyrelsen av mig med flera,  dock utan något gehör från Alliansen.

Av det kan jag lära mig att verkligen kontrollera protokollen noga inför kommande beslut.

För mig är dialogen med Funkisam med flera mycket viktig. Jag krävde det på arbetsutskottet den 10 april innan något beslut togs om månadskort plus och arbetskort. Dialog skedde den 28 maj med Funkisam med flera om månadskort plus och arbetskort. Ingenting togs upp i dialogen om att höja egenavgifterna för färdtjänsten. Detta har mycket tydligt bekräftats av Funkisam i media.

När sen ärendet behandlades den 19 juni i tekniska nämnden fanns en utvärdering av månadskortet plus och några olika förslag på förändringar.

Alt 1 Avskaffande av månadskort plus utan ersättning.

Alt 2 Avskaffande av månadskort plus och införande av arbetskort utan prishöjning.

Alt 3 Avskaffande av månadskort plus och införande av arbetskoret med en prishöjning om 1,5 gånger.

Alt 4 Avskaffande av månadskort plus och införande av arbetskort med enhetspris.

Det fanns även en utredning om höjning av egenavgifterna, men den diskuterades bara kort eftersom den inte hade tagits upp tidigare och inte funnits med i något samråd med Funkisam.

Tekniska nämnden valde då enigt att besluta om alternativ 4. Avskaffa månadskort plus och införa arbetskort med enhetspris. 

Något beslut om att höja egenavgifterna med 100 procent togs inte av nämnden utan den frågan skulle utredas eftersom Gotland avviker så markant från riksgenomsnittet. Jag förde fram hur viktigt det är med att ha samråd med Funkisam med flera inför en sådan utredning.

Priset på arbetskortet togs heller inget beslut på nämnden utan det skulle förvaltningen återkomma med.

I både tekniska nämnden och regionstyrelsens protokoll står följande:

"Förvaltningen skall också säkra att information om det tilltänkta beslutet diskuteras i samråd med Region Gotlands tillgänglighetsråd och att information inhämtas om eventuellt andra förslag för åtgärder".

Helt tydligt och klart är att detta inte skett gällande höjning av egenavgifterna.

En återremiss på regionfullmäktige blev då ett självklart beslut när inte överenskommelser om samråd följts och det saknas konsekvensanalyser.