Finns det byggklar mark?

Snart klart. Inflyttning på Brömsebroväg sker ett par veckor tidigare än beräknat, redan nu  i augusti. Och de första köparna kan redan kamma hem storvinsten - om de säljer.

Snart klart. Inflyttning på Brömsebroväg sker ett par veckor tidigare än beräknat, redan nu i augusti. Och de första köparna kan redan kamma hem storvinsten - om de säljer.

Foto: Kamilla Kraczkowski

Gotland2008-09-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Uppsägningar och varsel börjar dugga allt tätare i Sverige och tecknen börjar bli allt tydligare även på Gotland. Kommunstyrelsens centerpartistiske ordförande Eva Nypelius försvarar sig med att arbetslösheten aldrig varit så låg någonsin. På en sommar!
Det är nu utmaningarna kommer för kommunmajoriteten och det är nog dags att börja förbereda sig och lyssna på de gotländska företagarna och deras bedömning av framtiden. När vi nu går in i en konjunkturnedgång gäller det för den kommunala ledningen att ta initiativ som mildrar effekterna.

Byggandet viktigt för jobben
Byggandet är viktigt och det gäller att hålla uppe produktionen. Finns det byggklar mark? Hittills har Eva Nypelius (c) inte behövt bry sig om annat än Raka Spåret.
Till dags datum har regeringen Reinfeldt och den kommunala majoriteten kunnat surfa på den högkonjunktur, som skapades under förra mandatperioden och de beslut och inriktningar som bär tydliga socialdemokratiska tecken.
Kommunalrådet Lars Thomsson (c) brukar alltid säga att nuvarande regeringens sysselsättningspolitik fungerar. Fler får jobb och färre behöver bidrag.
Jag är inte lika övertygad om regeringen Reinfeldts förträfflighet. Att fler är i arbete och färre går på "bidrag" beror på högkonjunkturen inte regeringen. Nu när konjunkturen viker kommer utmaningarna. Den stora utmaningen kommer när alla som idag tvingats ur a-kassan och skall ha samhällets hjälp. Då finns nog bara socialbidrag att tillgå.
Nu fläskar regeringen Reinfeldt också på med den ena satsningen efter den andra i hopp om att kunna vända opinionen och om möjligt dämpa kommande nedgång i konjunkturen. Hittills har det mötts av mest kritik.
Företagarna är väl den grupp, som är mest besvikna och det drabbar centerpartiet och Maud Olofsson mest. Hennes vältalighet står inte i relation till vad som åstadkommits och håller nu på att bli ett stort bekymmer och centerns lokala partiföreträdare kan inget annat vara än bekymrade.

Kommunala sparbeting
Den kommunala ekonomin ser ut att gå mot minus efter några mycket positiva år. Jag är inte förvånad. Genomförda och planerade kommunala skattesänkningar bidrar till att undergräva den kommunala ekonomin.
Hushållen håller hårt i sina pengar och de skattesänkningar som regeringen genomfört har inte heller avsedd effekt. De vanliga hushållen ser att kostnader ökar på andra områden och den skattesänkning de fått kompenserar inte, så att det räcker till ökad konsumtion, vilket skulle leda till ökad sysselsättning. Det är bara höginkomsttagarna, som får ett ökat netto och de räcker inte till för att lyfta Sverige.
Det är låg- och medelinkomsttagarna, som upprätthåller stabiliteten i den svenska ekonomin. Men det förstår inte den borgerliga regeringen, utan de straffar denna grupp och därmed gräver de sin egen grav. Detta drabbar nu den borgerliga majoriteten på Gotland. Nu gissar jag att det planeras för ett sparbeting för den kommunala verksamheten för att kunna genomföra fortsatta skattesänkningar.

Viktigt att påverka EU
Hörde på radion i torsdags att den EU-kritiska socialdemokraten Anna Hedh är orolig för sin plats på listan. Hon vill komma högt på listan, så att EU-kritiska socialdemokrater inte skall rösta på Juni-listan. Maken till fräck marknadsföring av sig själv har jag sällan skådat.
Det är dags att partiet gör upp om EU-frågan. Den får inte fortsätta förpesta vardagen. Har vi nu i demokratisk ordning beslutat oss för att vara med i EU, så är det där vi skall lägga energin. Det är helt ofattbart att den främsta meriten för att vara på listan är att man är EU-kritisk. Anna Hedh borde skämmas.
Läs mer om