Fler och fler ansikten på nätet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När man registrerar sig på Facebook så klickar man i ett användaravtal där man godkänner att företaget äger rättigheterna till den information man väljer att lägga upp. Microsoft köpte en liten post i Facebook för ett tag sedan; 1,6 procent för nästan 1,6 miljarder kronor. Hundratusen för varje promille alltså.
Fotspåren fastnar
Microsoft gör sällan dåliga affärer - vilket måste innebära att de tycker att informationen som svenskar och resten av världen delar med sig av på sajten är värd att betala för. De räknar med att riktade annonser ska betala tillbaka investeringen.
Vid sidan av detta frivilliga informationslämnande lämnar var och en elektroniska fotspår efter sig varje dag. När betalkort används, när bilen kör förbi en vägkamera, när man använder GPS, surfar på internet och talar i mobiltelefon. Privata företag och staten kan numer kartlägga varje individs rörelsemönster, hobbys och vad de handlar. Det är nästintill omöjligt att inte bli kartlagd - vill man kommunicera på internet, smidigt handla med betalkort och köra bil så fastnar man.
Felaktig användning
Informationen används dock inte på samma sätt. Staten använder inte sin information till marknadsföring, men kan däremot göra det i andra syften än de som uttrycks. De på ytan goda föresatserna att kontrollera brottslingars flyktvägar genom kameror kan snabbt bytas till att man också använder trafikinformationen till helt andra saker. Och ingen kan garantera att Vägverkets personal inte skulle sälja information om hur kändisars bilar passerar till intresserade medier.
Var och ens personliga sfär blir allt mindre. Det gör att det blir allt viktigare att tänka igenom kontrollmekanismerna. Lagstiftad integritet fungerar bara delvis. I Sverige kan vi sätta stopp för att staten missbrukar informationen eller sätta upp regler för företag. Men eftersom mycket av de elektroniska spår vi lämnar efter oss hamnar i andra länder - företaget som äger en server kan ha huvudkontor i ett annat EU-land, själva servern kan stå i USA men all information är på svenska - är reglering svår.
Missbrukad information
Det viktigaste är förmodligen det personliga ansvaret. För det man i dag väljer att publicera om sig själv på Facebook kan mycket väl användas mot en om tio år. Få kommer vara roade av att en bild som en kompis lagt upp från senaste midsommarfesten dyker upp hos en potentiell arbetsgivare.
Dock kommer vi att bli tvingade att leva med de elektroniska fotspåren. Det enda vi kan kräva är att de inte missbrukas av de som samlar in och äger dem.