Föddes ett "nytt under i Varberg"?

foto: henrik montgomery/scanpix

foto: henrik montgomery/scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Gotland2008-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Undret i Varberg" är ett relativt känt begrepp i idrottsvärlden. Det syftar på en match i Davis Cup 1946 där Sverige, med bland andra tennislegenden Lennart Bergelin, vände ett underläge med 0-2 till seger. Och det är minst sagt något liknande som krävs av den borgerliga alliansen för att det skall bli valseger 2010. Men kanske har första steget nu tagits efter tvådagarsöverläggningen i Träslövsläge utanför Varberg.
Det som de fyra alliansledarna redovisade vid en pressträff på Eja-Märtas Gård i tisdags handlade främst om hur deras samarbete ska fördjupas. Redan nu tillsätts en arbetsgrupp för att ta fram en valplattform, klart under våren 2010. Denna grupp ska också förbereda det tiotal arbetsgrupper, inom olika politiska sakområden, som skall tillsättas nästa höst. Utom en, om ekonomi, vars arbete under finansminister Anders Borgs ledning, ska inledas tidigare.

För snabbt
Upplägget liknar i mycket det som, då med sex arbetsgrupper, förberedde regeringsskiftet 2006. Det är lätt att konstatera att regeringen kommit längst på de områden där politiken var mest utvecklad och reforminsatserna bäst förberedda.
Å andra sidan har det kanske ibland gått för lätt och framför allt för snabbt. Förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen hade man alldeles för bråttom med och delar av detta har de fyra regeringspartierna, inte minst med tanke på konjunkturutvecklingen, idag all anledning att ångra.

Gemensam kampanj
Bland annat mot den bakgrunden är det i hög grad tveksamt att den ekonomiska arbetsgruppen leds av finansministern. Om det blir motsvarande ordning inom övriga politikområden är det ju fara värt att det inte blir så mycket nyskapande programarbete.
Om formerna för det politiska arbetet i mycket känns igen sker det mer av nyordning på det organisatoriska området. Lokala allianskontor skall etableras, till en början i storstäderna. Kommunikationsarbetet skall bedrivas gemensamt. Det blir mer av gemensamma kampanjer, turnéer, offentliga arrangemang och en nystart för webbplatsen.
Vägen till framgång, möjligen ett under, ligger säkert här. Många väljare attraherades just av att det var en allians och brydde sig inte så mycket om vilket av allianspartierna man röstade på. Det är lätt att säga att summan av en allians är större än summan av fyra partier men det är betydligt svårare att göra det. Fråga bara Mona Sahlin som inte ens får ihop det med tre partier.
Läs mer om