Följderna av sex är ojämställda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är dock inte så enkelt att det är bara är en jämställdhetsfråga. För hur man än vrider och vänder på det så kommer kvinnor att få tvingas hantera konsekvensen av oskyddat sex medan många män fortfarande kommer undan med underhållsbidrag och blotta förskräckelsen.
Både tjejer och killar
Abort är kvinnofråga. Och tonårsaborterna ökar igen. Enligt Socialstyrelsen så beror detta delvis på att sexualundervisningen och ungdomsmottagningarna riktar sig mestadels till flickor, medan pojkarna inte känner sig vare sig upplysta eller välkomna.
Ungdomsmottagningar är ovärderliga i arbetet mot spridning av könssjukdomar och oönskade graviditeter. Det borde vara en fullständig självklarhet att dessa riktar sig till både tjejer och killar. Det borde till och med finnas könsuppdelade mottagningar. För det är trots allt inte riktigt samma råd som behövs för livmoder och testiklar.
Skambelagd sexualitet
Följderna av sex är ojämställda. Sveriges vanligaste könssjukdom, klamydia leder till sterilitet - främst för kvinnor. Det är kvinnor som måste leva med konsekvenserna av oönskade graviditeter. Hiv smittar enklare till en kvinna. Det är därför inte så konstigt att det är den kvinnliga sexualiteten som traditionellt sett har skambelagts. Men det är inte därför acceptabelt.
P-piller var en revolution för många kvinnor. Äntligen låg kontrollen över barnafödandet hos dem - inte hos avbrutna samlag eller kondom. Men det får inte betyda att männens ansvar försvinner.
Om det är så som Socialstyrelsen menar i sin rapport att det ökande antalet tonårsaborter handlar om de unga männens brist på sexualkunskap så måste det rättas till.
De allra flesta tonåringar har i dag en oändlig källa till kunskap bara några musklick bort. Så informationen finns där - men uppenbarligen räcker det inte. Hiv-epidemin på 1980-talet skapade mycket rädsla som i sin tur ökade användningen av det enda manliga preventivmedel som finns: kondom. Men att skrämmas räcker nog inte längre.
Det går inte att göra något åt biologin, men det går att förändra attityder. Och det måste göras - för att det är viktigt att alla parter i en sexuell relation tar ansvar och visar respekt för sin partner. Här har förmodligen många unga killar något att lära.
Skolan viktig
Skolan kommer inte att kunna råda bot på alla samhällets problem, men däremot bör skolan kunna visa både killar och tjejer vägen till ungdomsmottagningen. Vilken i sin tur måste börja bemöta killar så att de vågar sig tillbaka. De får inte komma undan med blotta förskräckelsen.