För ett socialt hållbart Europa

Gotland2009-01-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med stor framgång lanserade sig moderaterna, med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, som det nya arbetarpartiet i förra valrörelsen. Den som trodde att det var fråga om ett parti som ställde upp på till exempel solidaritet, eller helhjärtat backade upp kollektivavtalskrav, blev gruvligt bedragen.
Dock var det fråga om ett arbetarparti i den bemärkelsen, att moderaterna vill att arbete ska ske till varje pris. Oavsett hur du mår, oavsett vilken situation du befinner dig i.

Laddas med annan innebörd
Med denna strategi har man börjat bearbeta de så kallade ohälsotalen. I vissa läger applåderas man livligt. På andra håll kämpar människor för sin överlevnad med sänkt a-kassa eller helt utebliven ersättning.
Trenden är tydlig på flera håll runt om i Europa, där begrepp plötsligt laddas med annan innebörd och olika grupper spelas ut mot varandra. I Finland 2006 lanserade sig den borgerliga presidentkandidaten, Sauli Niinistö, som "arbetarnas president", trots att han sannolikt aldrig velat tala om vare sig klass eller kollektivavtal.
Han "kom undan" med sin retorik, eftersom han företrädde de som arbetar (inte de som har eller skulle vilja arbeta). På samma vis som borgerligheten gör i Sverige, ställde Niinistö de som arbetar mot dem som vill, men inte kan arbeta på grund av arbetslöshet eller sjukdom.
Det är cyniskt, men ack så effektfullt, och 30 procent av finländarna vill se Niinistö som nästa president.

Spräcker solidariteten
I så väl Sverige som Finland har man från borgerligt håll lyckats så frön av misstänksamhet mot dem som är i behov av välfärdssystemen för sin överlevnad och därmed spräcka den solidaritet, som ändå rått på arbetsmarknaden, där alla efter förmåga bidrar till vår gemensamma välfärd. Plötsligt är inget sådant självklart längre och var man står för sig själv.
Numera är dessutom inte arbetsmarknaden begränsad till den egna hemkommunen, utan innefattar åtminstone hela EU, vilket gör att vi här i Sverige påverkas av skeenden långt borta - av den politiska viljan i andra stater.

Sveriges talan i EU
Men Sverige kan också i förlängningen påverka villkoren till det bättre för löntagare och medborgare inom hela EU. Det kräver dock hårt och enträget arbete och i stort sett allt hänger på vem som för Sveriges talan i EU-parlamentet.
Just i fråga om arbetsmarknad och social trygghet blir dessutom skillnaden mellan vänster och höger så tydlig. Löntagarnas villkor är inte prioriterade för högern, inte heller välfärden. För vänstern och framförallt oss socialdemokrater är det precis tvärtom.
Vi tror inte på att ställa människor mot varandra. Vi tror däremot på människan och hennes solidaritet. Den vill vi ta fasta på och ha som grund för våra överenskommelser.
Ett socialt hållbart Europa är det vi strävar mot och längtar till, men som jag tidigare uttryckt det: det är du själv som väljer vilket Europa du vill leva i!
Läs mer om