Förändringens vind blåser i USA
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Iowa hamnade Clinton först på tredje plats, efter den betydligt yngre färgade senatorn Barack Obama och Kerrys vicepresidentkandidat John Edwards. I New Hampshire lyckades hon med nöd och näppe hålla undan för Obama.
Obama är ett politiskt fenomen. Med bara ett par år i USA:s senat, uppträder han med en förbluffande pondus. Han är en suverän talare, vida överlägsen Hillary Clinton, som ofta låter som en skolfröken. Obamas budskap är enkelt och slagkraftigt: Amerika måste förändras och för det krävs nya krafter.
Obama går hem bland yngre
Förändringen kan inte åstadkommas av politiker med fötterna djupt i det politiska etablissemanget i Washington och som delar ansvaret för allt som gått snett i amerikansk politik.
Underförstått även Hillary Clinton, som varit i farten i decennier och som röstade för kriget i Irak. Obama talar samtidigt om att göra slut på den hårda politiska konfrontationen och ena nationen. Realistiskt eller inte, är det vad många amerikaner vill höra.
Att Obama går hem bland yngre väljare är kanske inte så förvånande. Mer överraskande är att han lyftes fram av vita väljare i Iowa, och att han dragit till sig många oberoende väljare, även sådana som tidigare lutat åt republikanerna. Många anser att Obama har större chanser att vinna ett presidentval än Hillary Clinton, trots mindre erfarenhet. Med kortare meritlista, finns det också mindre att angripa.
Många republikaner slåss
Den stora utmaningen för Obama blir att klara "supertisdagen" då inte mindre är 22 delstater, däribland Kalifornien och New York, röstar.
Kommer han att bäras vidare på den våg av entusiasm som han just nu rider på, eller kommer luften att gå ur hans kampanj i de stora delstaterna? Pengar saknar han inte. Obama har samlat nästan lika mycket i ladorna som Hillary Clinton.
Det republikanska startfältet är inte lika väl samlat som det demokratiska. Baptistpastorn och förre guvernören Mike Huckabee vann i Iowa och klarade sig hyfsat i New Hampshire, men är i smalaste laget för en bredare publik. John McCain som vann i New Hampshire är 71 år. Litet sent att starta en presidentkarriär kanske. Förre guvernören Mitt Romney är i 40-årsåldern och den som bäst skulle kunna matcha Obama. Men är mormon och går inte hem i alla kristna kretsar.
Den stora elefanten, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, har inte börjat röra på sig än. Omstridd på grund av skilsmässor och liberal syn på homosexuella och aborter, lär han få svårt att mobilisera de republikanska kärntrupperna. Har gjort krigiska uttalanden om världen och omger sig med samma nykonservativa maffia som lurade Bush in i Irak. Det vore bra om han stupade redan på startlinjen.
Irak och ekonomin problem
Samtidigt växer den ekonomiska oron i USA: Bolånekris, som drivit miljoner amerikaner från hus och hem, kraftigt höjda oljepriser i ett land där bilarna bara blir större och större, en svagare dollar, som ökar inflationen samtidigt som arbetsmarknaden försvagas och en svajig börs som urholkar pensionerna. Allt fler talar om risken för recession.
Republikanerna har inte mycket att hänga upp valkampanjen på, eftersom de inte heller vill tala om Irak. Demokraterna talar gärna om Irak och de förlorar inte heller på att ekonomin blir den stora valfrågan i höst.
De kan räkna med stöd av stora grupper låg- och medelinkomsttagare, som kommit på efterkälken under det republikanska styret.