Förändringsrädsla i mediepolitiken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med halvtids-facit snart i hand kan konstateras att allt inte är som förr. På DN debatt (29/6) presenterar kulturministern några av de förändringar som alliansen har genomfört. Ett nytt system för utdelning av sändningstillstånd ska minska politikers makt över media. Ett opartiskt verk - inte regeringen - kommer att besluta om vilka kanaler som ska få tillstånd.
Välkommen reform
Helt klart en god reform för att minska den politiska styrningen, men förslaget är från början socialdemokratiskt. Boxers monopol i marknätet har avskaffats och konsumenterna ska nu få det enklare att byta operatör utan att behöva skaffa en ny digital-tv-box . Också det en välkommen reform - men kulturministern "glömmer" att berätta att beslutet är fattat efter krav från EU. Det är förresten en ganska vanlig anledning till att regeringen beslutar om mediepolitiska förändringar.
Slår sig för bröstet
När den infekterade frågan om presstödet avgörs är EU också inblandat. Bonnier-koncernen anmälde våren 2006 Sverige till EU-kommissionen efter att riksdagen antagit en reform av systemet. Alltsedan dess har regeringen förhandlat med kommissionen för ett presstöd som inte står i strid med EU:s regler. Resultatet blir att små och medelstora tidningar får behålla sitt stöd medan storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet blir av med sitt. Regeringen slår sig på bröstet för att EU gått med på att avskaffandet ska ske stegvis och inte i ett slag.
Som plåster på såren avskaffas också reklamskatten, den skatt som drygt 35 tidningar i Sverige betalar på sina annonsintäkter. Det är ett välkommet besked. Skatten innebär en orättvis börda för tidningar när radio- eller tv-kanaler är skattebefriade. Kritiker menar att beskedet är lite värt eftersom det finns ett riksdagsbeslut från 2002 att skatten ska avskaffas. Men just därför är det faktiska löftet värt mycket. Sex års väntan är alldeles för lång tid.
Skäl att vara otålig
Dessutom anas spår av den där friska idédebatten som man förde i opposition. Reklam, säger kulturministern, "är en del av företagens marknadsföring, som är en central och nyttig del av marknadsekonomin - inget som ska straffbeskattas". Det är ett nyttigt påpekande när vänstern anser att pressfriheten hotas av annonser för platt-tv och tvättmedel men garanteras av statligt bidragsberoende.
Så nog finns det skäl att glädjas - men ännu större anledning att vara otålig. Regeringen visar en sällsynt ängslan och oro över att genomföra de där förändringarna som man i opposition så ofta lovade.