Förbättrad vård upplevs som sämre

Gotland2008-01-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vid ett par olyckliga tillfällen har jag spenderat några nätter på sjukhus. Varje gång är avdelningen lite för full av folk. Varje gång har någon stackare placerats i korridoren. Där sjuksköterskorna springer förbi vid varje larm från annan patient. Där lysrören blinkar och det aldrig blir mörkt eller tyst.
Den som ligger i korridoren är alltför ofta en väldigt gammal person. En herre eller dam på nittio plus som inte orkar bli arg. En ung person som jag placeras inte så för jag har - nästan oavsett hur sjuk jag är - ork att protestera.

Högre kvalitet idag
Anmälningarna till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) ökade dramatiskt förra året. Allt fler är missnöjda med vården. Och det är inte konstigt.
Samtidigt måste man minnas att den sjukvård vi alla har tillgång till i dag är oerhört mycket bättre, effektiverare och därmed dyrare än den som fanns för bara tjugo år sedan. Då på 1980-talet överlevde inte lika många allvarliga sjukdomar - nu kan man överleva hjärtinfarkt, cancer och blodpropp. Alla gör det inte, men tillräckligt många för att den vård som då kostade mycket mindre än den i dag upplevdes som många gånger bättre.
Det låter lite konstigt - vården har blivit bättre därför upplevs den som sämre. Men krasst är det så att det kostar mer att vårda en person som lever längre än någon som inte gör det. Och sådan kostnad går förstås ut över personaltillgångarna, vårdpersonalens löner och sjukhusens möjligheter att ta emot nya patienter.
Men bara för att det är dyrare betyder det inte att det acceptabelt att människor står i kö för livsavgörande operationer. Eller att akutköerna hos barnsjukhusen är timslånga. Politiker av alla kulörer med socialminister Göran Hägglund i spetsen talar om vårdgarantier om tre månader. Men vem som helst kan föreställa sig att det är en outhärdligt lång tid att vänta på cancervård eller annat som är livsavgörande. Att denna garanti inte heller alltid uppnås och inga landsting behöver betala för att så inte sker är en skam.
Socialministern har precis innan jul sagt sig vilja ändra på detta, vilket förstås är oerhört positivt, men att bara visa god vilja är inte samma sak som att faktiskt genomföra.
Problemet är i dag att det inte kostar landsting något att hålla människor sjukskrivna. Sjukpengen betalas av staten medan vården av landstingen. Oavsett om man använder sig av böter om de inte uppfylla vårdgarantin eller andra former av kostnader för vårdköerna är det väldigt viktigt att det blir kostsamt att inte vårda patienter i tid. Nu är det - om man ska fortsätta vara krass - billigare att låta dem vänta.

Snabb ändring
Det måste bli drägligt att vara patient. Både som intagen på sjukhus och väntandes på vård. Systemfelen hos vårdhuvudmän och stat måste rättas till. Men det är ingen lätt match. Man kan kallt räkna med att vård kommer bli allt dyrare - bättre utrustning, mediciner och åldrande befolkning.
Enkelt är att prissätta köande. Svårare är att rätta till andra stora systemfel inom vården. Men det är bråttom - om man inte rättar till felen nu kommer den gemensamma vården att urholkas där de som har råd köper sig förbi kön och den som inte har råd kommer fastna i den.
Läs mer om