Förenklat och rätts- säkert

Andreas Carlgren var centerns talare i Almedalen i fjol, och då lades en stor tonvikt på miljöfrågorna. Arlkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix

Andreas Carlgren var centerns talare i Almedalen i fjol, och då lades en stor tonvikt på miljöfrågorna. Arlkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Gotland2008-02-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige är världsledande vad gäller användning av förnybar energi. Det är inte alltid vi tänker på det, men det finns siffror som visar att vi har 40 procent av vår energi från förnybara energislag. Genomsnittet i EU är drygt 8 procent.
Att då kritisera regeringen i allmänhet och centern i synnerhet för att vara passiva i förhandlingar med EU faller på sin egen orimlighet. Så har nämligen sagts från oppositionshåll, när vi tyckt oss kunna sätta målsättningen från nuvarande nivå lite lägre procentmässigt än de som ligger långt efter oss. 20 procent på 40 procent blir ju ett betydligt högre sluttal än 30 procent av 15 procent. Den sistnämnda siffran är Danmarks andel förnyelsebar energi i sitt energisystem.
Trots att Sverige är bäst i klassen skall vi bli ännu bättre, och snart skall vi vara uppe i att vår energiförbrukning till hälften består av förnybar energi. Ett led i denna strävan är att underlätta regelverket och minska byråkratin kring planerade energiprojekt. Vid centerns kommundagar i Skövde flaggade miljöministern Andreas Carlgren för en gräddfil för den som vill bygga vindkraftverk. Dels skall en större samordning ske vid ansökan och dels skall överklaganden inte få samma bromsande effekt. Men det är viktigt att i det sammanhanget påpeka att det inte får ske på rättssäkerhetens bekostnad.
Den här förändringen måste ses positivt av de flesta gotlänningar. Vi har länge klagat på att vissa utnyttjar överklagningsmöjligheterna till att fördröja projekt utan större saklig grund. Allt i akt och mening att den sökande till slut skall ge upp, trots att det hela tiden inte funnits någon formell rätt att stoppa. Vi har sagt att en överprövning i högre instans måste i så fall innebära att något nytt argument har tillförts eller att det är av speciell prejudicerande betydelse, ungefär som gången är i brotts- och tvistemål med tingsrätt, hovrätt och högsta domstol.
Det man nu frågar sig är främst om denna förenkling skall gälla enbart för vindkraftverk. En sådan beslutsordning skulle väl vara på sin plats för alla bygglovsansökningar. Alltså en större samordning mellan myndigheterna vid ansökningstillfället och sedan en mer restriktiv hållning till överklaganden, så att man inte skall kunna fördröja ett tillståndsgivet bygge i rent okynne. Och givetvis också där med betoning på att rättssäkerheten inte får äventyras. Överklagningsmöjligheterna skall givetvis finnas kvar men en högre prövning bör i så fall kunna ske betydligt snabbare än i dag. Jag vet att många skulle välkomna detta, de enda som skulle vara emot är de som till varje pris vill försvara ett eget godtyckligt upprättat revir.
Läs mer om