Föreslå eller utöva regeringsmakt?

Gotland2009-03-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För drygt en månad sedan kom en moderat arbetsgrupp med ett integrationspolitiskt förslag som de kallade "Mot utanförskap och segregation". I fredags presenterade folkpartiets integrationsarbetsgrupp rapporten "Egenmakt för ett öppet samhälle". I båda finns spännande förslag, men också märkliga problemformuleringar, som kan vara medvetna eller omedvetna.
Båda arbetsgrupperna säger sig jobba mot utanförskapet och att det löses bäst genom en bättre integrationspolitik. Visst är det så att en stor del av utanförskapet finns hos människor födda utomlands. Men det finns också många svenskfödda som befinner sig långt från arbetsmarknaden.
Att ha olika politik för olika former av utanförskap blir missvisande och missriktat. En svenskfödd person som levt på socialbidrag i många år har minst lika långt till jobb som en utlandsfödd i samma situation. Det viktiga är att bryta passiviteten och stärka personens vilja att komma ut på arbetsmarknaden.
Utlandsfödda har oftare fler språkbrister än svenskfödda - men här finns goda förslag från flera partier om att stärka SFI och ställa krav på närvaro, koncentrerade studier och resultat. Skulle de genomföras och upprätthållas så skulle mångas språkproblem vara lösta.
Det ter sig märkligt att två regeringspartier kommer med olika integrationsprogram i stället för att använda sin regeringsmakt till faktisk förändring. Anledningarna kan vara flera. Det kan vara så att de inte kommer överens om regeringsförslag. Det kan vara så att de behöver kontrollera om förslagen faller väl ut hos väljarna - och att rapporterna bara är så kallade testballonger. Det kan också vara så att alla riksdagspartier är rädda för att sverigedemokraterna skulle få mer uppmärksamhet om de själva inte presenterar integrationspolitiska program.
Det finns några väsentliga skillnader mellan folkpartiets och moderaternas förslag. Bland annat vill moderaterna minska nyanländas rätt till bidrag om de inte bor där staten anvisar, medan folkpartiet vill ålägga Migrationsverket att se till att de nyanlända får kontakt med Arbetsförmedlingen och att verket måste informera om bostadsmarknaden. Med en sådan ordning menar folkpartiet "att människor som har rätt och riktig information fattar rationella beslut". Det senare synsättet är bra mycket trevligare än hot om indragna bidrag.
Huruvida de två integrationspolitiska programmen leder till regeringspolitik får framtiden utvisa. Det man däremot kan räkna med är att dessa två program inte är de sista innan valdagen 2010; området är stort, svårlösligt och komplicerat. Och mycket minerat.
Läs mer om