Företagens verkliga regelkrångel

Gotland2008-07-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De allra flesta går till jobbet och får lön runt den tjugofemte varje månad. På lönebeskedet får man reda på hur mycket skatt arbetsgivaren betalt och ibland hur mycket arbetsgivaravgifter. De flesta funderar nog inte riktigt på hur detta lönebesked kom till eller vad som ligger bakom avdragen skatt och arbetsgivaravgift.
Visserligen finns det bra löneprogram att förlita sig på - men arbetsgivaren är ändå skyldig att se till att allt blir rätt. Det finns inte mindre än fem olika sätt att beräkna vilken skatt som ska betalas. En för de som är födda efter 1943, en för de födda före men inte senare än 1938. Arbetsgivaravgifterna är olika beroende på om den anställde är pensionär, yngre än 25 år eller har varit tidigare arbetslös.

Extrajobb
Det låter vackert när regeringen säger att det ska löna sig att arbeta för pensionärer och billigare att anställa ungdomar. Men det innebär ett extrajobb för företag som få tänker på.
Även om lönen är nog så krånglig så måste man också minnas att det inte räcker att hålla koll på skattetabellerna för en arbetsgivare. Är en anställd sjuk så ska den ha 80 procent av lönen de första två veckorna, undantaget första karensdagen.
Dessutom står det i de flesta kollektivavtal att vid längre sjukdom än så, så ska den anställde ha tio procent påslag under 90 eller 180 dagar. Så för en medarbetare som är borta betalar en arbetsgivare som minst tio procent av dennes lön, vid sidan av vikariekostnader.

Skyldighet
I dagarna har några företag fått en enkät från Statistiska centralbyrån, SCB. Där ska man svara på olika frågor om lediga tjänster eller årsomsättning. Svaren ska vara inne några dagar efter blanketten kommit. Och detta mitt i semestertider. Man är dessutom som företagare skyldig att inkomma med dessa svar.
Både regeringen och oppositionens Mona Sahlin har uttryckt sin kärlek till småföretagare. De är hjältar och regelkrånglet måste bort. Men det händer ytterst lite.
Många av reglerna är till för att underlätta; som lägre arbetsgivaravgift för unga och pensionärer. Andra är till för att se till att luriga företagare inte skattefuskar. SCB sammanställer siffror så att regeringen kan fatta beslut framöver beroende på sysselsättning och konjunktursläge.

Bråttom
Men allt sammantaget blir för mycket att göra och otroligt kostsamt att ha fast personal. En person som startar företag och anställer gör det för att den är duktig på något och kan tjäna pengar på det. Alltför ofta hamnar duktiga företagare i en administrativ härva som gör att det de en gång var duktiga på försvinner på vägen.
Den borgerliga regeringen har ambitioner att minska regelkrånglet. De har bara två år på sig innan politiken kommer att utvärderas. Det är dags att skynda på.
Läs mer om