Företagsklimat och valfrihet
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett av de områden vi prioriterade var på jobb och företagande och att förbättra företagsklimatet. Mycket har skett genom arbetet med "raka spåret" för att förbättra servicen och underlätta tillgängligheten i kontakten med kommunens olika delar. Servicegarantier har till exempel införts inom flera områden vilket är mycket positivt. Det handlar mycket om att var tydliga och ge rätt information om vad "kunden" kan förvänta sig. Servicegarantier är ett bra sätt att tydliggöra vilken handläggningstid som ett ärende maximalt ska ta. Kommunens hemsida har utvecklats för att snabbt och enkelt kunna ge svar på enkla och vanliga frågor. Här har vi fått höga betyg av Svenskt näringsliv i deras jämförelser av hemsidor.
Näringslivet och kommunen har gemensamt bildat Tillväxt Gotland för att förbättra och stärka dialogen. Idag deltar näringslivets representanter mycket aktivt i planeringen av tillväxtarbetet i regionen, allt för att få en bred förankring och gemensamt jobba mot målet i vision 2025 med 65 000 invånare på Gotland. Det känns mycket stimulerande men också oerhört viktigt att vi jobbar gemensamt för att nå tillväxt och ökad befolkning.
Alliansen jobbpolitik har varit framgångsrik. Här på Gotland hade vi 2008 rekordlåg arbetslöshet och även nu, trots lågkonjunktur och att arbetslösheten ökar, ligger vi bra till i sysselsättningsgrad och lägst arbetslöshet i landet enligt redovisningen i augusti.
Ökad mångfald och konkurrens inom den kommunala verksamheten är ett annat prioriterat område. Genom att låta privata entreprenörer utföra delar av välfärdstjänsterna får skattepengarna också en dubbel verkan - dels ökar valfriheten för oss kommuninvånare med fler utförare, dels stimuleras de lokala tjänsteföretagen. Erfarenhetsmässigt ser vi också att kvaliteten i tjänsterna ökar med fler utförare. I den senaste mätningen som Almega gjort om möjligheten till valfrihet inom barnomsorg, skola och äldreomsorg ligger Gotland på 27 plats av 290 kommuner.
För mig är det viktigt att vi kan erbjuda bra kommunal service med hög kvalitet och att vi får ut mesta möjliga för våra skattepengar. Därför jobbar vi mer och mer med upphandlingar av de verksamheter som är möjliga. Gotland har också infört utmaningsrätt som en av tjugo kommuner i landet. Idag har vi 13,2 procent av kommunens verksamheter utlagda på privata entreprenörer vilket är lite mera än genomsnittet bland landets kommuner. Så även här tycker jag att vi kommit långt. Och nog är det en fördel för oss gotlänningar om vi har fler utförare av välfärdstjänsterna att välja på till exempel inom hemtjänstens område eller förskolor/skolor med olika profiler samtidigt som det är positivt för det lokala näringslivet.