Förhandlingar höjer lönen

Gotland2009-06-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det säkraste sättet för en kvinnlig akademiker att få högre lön är att byta kön.
Nej, riktigt så drastiskt uttrycker sig inte Sacos utredare Thomas Ljunglöf och Galina Pokarzhevskaya. Däremot konstaterar de i en ny rapport att det fortfarande finns stora, oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor.
I hela 71 av 76 undersökta yrkesgrupper tjänar män bättre än kvinnor. I vissa fall, som i finanssektorn, har männen uppemot 20 procents högre lön - utan att det kan förklaras genom exempelvis utbildningsbakgrund. Det är bara i ett fall ojämlikheten slår åt motsatt håll: de kvinnliga sjukgymnasterna tjänar mer än sina manliga kollegor.
Orsakerna är de gamla vanliga: männen befordras oftare till chefer, medan kvinnor ofta stannar hemma med barnen. Det är under småbarnsåren som löneskillnaderna börjar dra iväg, sedan befästs de.
Det är lätt att bli deprimerad över bristen på jämställdhet i arbetslivet. Men Sacos rapport ger också ett visst hopp: under de senaste fem åren har löneskillnaderna faktiskt minskat - till stor del tack vare att det har blivit vanligare med individuella lönesamtal.
När kvinnorna får chansen att förhandla med den som sätter lönen så knappar de in på männen. Och det är egentligen logiskt - rimligtvis är det svårare att slentrianmässigt diskriminera kvinnliga anställda om man är tvungen att motivera sina beslut för dem som drabbas.
Läs mer om