Förnybar energi ger trygghet

För en månad sedan presenterade FN:s atomenergiorgan IAEA den granskning som gjorts kring Forsmarks kärnkraftverk med anledning av de brister som förekommit där. Foto: Anders Wiklund/Scanpix arkvi

För en månad sedan presenterade FN:s atomenergiorgan IAEA den granskning som gjorts kring Forsmarks kärnkraftverk med anledning av de brister som förekommit där. Foto: Anders Wiklund/Scanpix arkvi

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Gotland2008-04-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det råder ingen tvekan om att den svenska energipolitiken i allmänhet och kärnkraften i synnerhet även har att verka i vad vi skulle kunna kalla förtroendebranschen. Därför är helt naturligt beskedet från den stora SOM-undersökningen vid Göteborgs Universitet ett allvarligt memento.
Enligt denna har endast 39 procent av svenska folket ett ganska stort eller mycket stort förtroende för informationen från kärnkraftsindustrin. En av de lägsta siffror som forskarna, med Sören Holmberg i spetsen, någonsin har uppmätt. Det är ett ras på tio procent bara sedan förra året.
Samtidigt har rädslan för en stor kärnkraftsolycka i vårt land ökat. Den når nu nivåer som vi inte sett sedan 1980-talet. Då när vi hade folkomröstning och energifrågan stod högt upp på såväl den politiska som mångas privata dagordning.

Opinionskantring
Det skall dessutom sägas att många, som det uttolkas i denna opinionsmätning, är realistiska och inser att vi skulle ha mycket svårt att kortsiktigt klara oss utan kärnkraft. Nästan var femte svensk, en svag ökning, vill se nya verk och knappt en tredjedel vill ha en kontinuerlig förnyelse om än inte några nya aggregat.
Det är lätt att se en förklaring till denna opinionskantring. Det har i stort sett sedan kärnkraftens introduktion i vårt land, precis som med så mycket annat, ansetts att våra kärnkraftverk och vår kärnkraftsindustri är så mycket bättre och säkrare än i andra länder. Olyckstillbudet i Forsmark, juli 2006, nya avslöjanden och efterspel till detta, visade med all önskvärd tydlighet att så inte är fallet.
Sedan dess har regeringen med energiminister Maud Olofsson, den ansvariga myndigheten, Statens Kärnkraftsinspektion, liksom internationella organ och branschen agerat. Så kunde nu också FN:s atomenergiorgan, IAEA, vid sin granskning nyligen konstatera att säkerheten vid Forsmark håller internationella mått.

Felkoppling
Från folkpartiets sida har man försökt koppla ihop klimatfrågan med sitt redan sedan tidigare ivriga kärnkraftskramande. SOM-undersökningen tyder på att partiet här är på väg att hugga rejält i sten. Den visar nämligen att de väljare som är mest klimatintresserade också är mest kärnkraftsnegativa!
Partiet borde därför snarast ge upp sina försök att underminera alliansregeringens energipolitik. Det är endast med ökade satsningar på förnybar energi som vi kan klara såväl klimathot som kärnkraftsavveckling. Då blir vi också mycket tryggare!
Läs mer om