Fråga vad Sverige kan göra för EU!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag växte upp i Levide kommun, en av kanske 93 på vår ö. Den hade kommunalstämma, skolstyrelse och fattigvårdsnämnd. Sånt sköttes hemma vid någons köksbord. Alla hade nära till "makten". Att slå samman, först till storkommuner, sen till Gotlands kommun, det mötte en hel del motstånd. Makten kom så långt bort. "Dom i stan bryr sig inte om oss på landet".
En byråkrati utan like
Ännu ett stort steg tog vi, när vi 1994 röstade ja till att vara med i Europeiska unionen, vi gotlänningar också. Det är ingen enkel sak. Folk undrar: "Vad har Sverige för nytta av att vara med i EU?" "Inte kan vi påverka nåt i Bryssel, bland så många som är mycket starkare än vi."
Det är lätt att håna det oöverskådliga beslutsfattandet i EU. Det krävs en byråkrati utan like för att samordna 25 olika länder med olika kulturer, stora politiska skillnader, olika ekonomisk utveckling.
"Jag har redan röstat", sa min väninna. "Det fick bli miljöpartiet, de är i alla fall halvt mot EU:" Vackert så! Hon är ju egentligen helt emot EU. Men så kan inte jag rösta. Jag är helt för EU, det märkligaste som hänt denna kontinent. Att vi kommit så långt att Sverige slutat lura på krig mot Danmark och Tyskland slutat rusta för krig mot Frankrike. Lika fantastiskt tycks det mig att jag fick uppleva att östblocket föll sönder.
Kommunismens förtryck
Först när jag tillbringat några veckor hos människor i Lettland förstod jag arten av det förtryck kommunismen utövade. Flera generationer av människor som var förbjudna att tänka själva. Som alltid måste ljuga, smita bakom ryggen på någon makthavare för att kunna leva ett anständigt liv. Människor är inte skapta som får, som alla springer åt samma håll. Det ideologiska trycket ledde till en upplösning av samhällsmoralen, som de ännu kämpar med. Inför det här EU-valet har det fascinerat mig, att de som varit ledamöter i EU-parlamentet alla säger, att de har möjlighet att påverka. Varje ledamot hör till en partigrupp, men det bedrivs inte blockpolitik som i riksdag och kommunfullmäktige. Svenska socialdemokrater och moderater röstar ofta likadant. Därför får personval så mycket större betydelse i EU-valet.
Det tycks mig att vi ser en förändring i förhållandet mellan Sverige och EU. Socialdemokraterna fortsatte att tala med dubbla tungor. Säger "Nu har vi lämnat Ja eller Nej till EU". Ändå satte man en känd EU-kritiker högst på listan. Det gav inga nya röster.
De EU-positiva vann
De som gick framåt var de tydligt positiva. Marit Paulsen som vet vad hon vill med EU. Och miljöpartiet som äntligen lämnat EU-motståndet och förenat sig med De gröna i Europa, de allra mest EU-positiva. De verkliga EU-motståndarna, vänsterpartiet och junilistan, är de stora förlorarna.
Från 1 juli är Sverige ordförandeland i EU. Nu tänker vi, som Kennedy gjorde: "Fråga inte vad EU kan göra för Sverige. Fråga vad Sverige kan göra för EU!"