Frågan är inte om utan när corona drabbar ön

Gotland2020-03-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Förra veckan arrangerades regionens Förnyelsedag, där personer eller verksamheter som genom sitt utvecklingsarbete skapat mervärde för medborgare, brukare eller kunder, visades upp och fick priser.

Det är ett tillfälle att gå runt och vara så stolt och fylld av glädje över vilka fantastiska verksamheter det finns inom Region Gotland. I å var det 42 olika bidrag som visade upp sina utvecklingsidéer och förnyelsetankar. Jag klarade inte av att välja vem jag skulle rösta på i publikens pris så jag avstod. 

I dessa dagar kan man knappast undvika att diskutera coronaviruset. För mig är inte frågan om smittan kommer till Gotland, utan när. I dag på tisdagsmorgonen har 13 av Sveriges 21 regioner något fall. Vi behöver på bästa sätt rusta oss inför att det även kommer till Gotland. 

Samtidigt verkar läget med ”vanliga” influensan vara lägre än tidigare år när man ser på Folkhälsomyndigheten sammanställning av sökningar på vårdguiden 1177. Som enskilda kan vi hjälpa till genom allmänna åtgärder som till exempel noggrann handhygien och undvika att fingra oss i ansikte och ögon. 

Coronaviruset påverkar Gotland utan att själva influensan kommit hit. En redan avmattande världsekonomi får en ovälkommen skjuts nedåt. I måndags så rasade världens börser drastiskt och USA-börserna fick tillfälligt stängas. Även oljepriserna sjönk. Regeringen har skrivit ned förväntade tillväxten. 

Utifrån det bedömer jag att kommande skatteprognoser kommer att innebära ytterligare minskade skatteintäkter för Region Gotland, både för innevarande år men även för 2021. Det känns då bra att vi i årets budget har en buffert så vi slipper panikåtgärder i verksamheterna. 

Regionens verksamheter har sedan juni 2019 haft riktlinjer och ramar att förhålla sig till och vi behöver inte in och förändra dem på grund av plötsliga händelser. Det skulle vara påfrestande att inte ha en buffert att ta till om vi blir tvungna till extrainsatser.

Den sammanflätade världsekonomin kommer att ge spår även för näringslivet på Gotland. Redan nu finns det signaler om försenade leveranser och restnoteringar. Det kommer att bli intressant att se hur Gotlands besöksnäring påverkas i sommar. Kommer det bli mindre resande i sommar eller gynnas Gotland av svenskens ”hemester”? Återstår att se. 

I söndags var jag på ”En kväll för Josefin”. En stämningsfull kväll med gråt och skratt och som ger anledning till reflektion. Om att orka gå vidare efter att det hemskaste har hänt. Om att aldrig sluta minnas och prata om dem som fattas oss. Om att orka se framåt.

Ha det gott.