Frågor om muddermassor och sprängningar för gasledningen
Vad händer med muddringsmassorna från Slite hamn? Och hur påverkar sprängningar på Östersjöns botten för gasledningen, undrar Ingrid Thunegard.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ger samtidigt en möjlighet till att inte sätta sig in i fakta kring miljö- eller säkerhetspolitiska frågor kring själva gasprojektet. Det är ett enkelt resonemang man för, men som alla vet, anfall är bästa försvar.
Läsa in sig, söka fakta tar tid och energi det fick vi erfara i en annan energifråga, kärnkraftens utbyggnad på 1970-talet. Vilka dimridåer las inte ut vid den tiden och vilka dimridåer som läggs ut idag, det är de frågor alla borde söka svar på.
Sprängning av havsbotten
Ryssland är inte en demokrati, lika lite som Kina. Öppenheten som vi tycker att vi har i Sverige, den öppenheten har stängts av i ryska medier. Därför känns det oerhört uppfriskande, att just en rysk journalist kommer till Gotland för att ställa de frågor våra egna lokala journalister inte ställer kring miljöfrågor i Östersjön.
För att inte tala om vem som har vinning av en gasledning i Östersjön, det ryska folket eller huvudägarna i Nordstream. Att marknadsföra Claes Ohlssons intåg i Östercentrum är numera det man kallar journalistik.
Den ryske miljöjournalisten Grigory Pasko, som fängslats för sitt miljöengagemang, tar upp flera viktiga frågor som överhuvudtaget inte synts till i debatten. Sprängning av havsbotten, plastförpackade ledningar och rengöringsmedel för ledningen som några exempel, samtidigt som han säger att jag inte veta mer än ni, men jag vill lära mig.Hur skall vi kunna tycka något om miljöeffekter i Östersjön om vi inte får hjälp att sortera. De lokala medierna skulle sätta en ständig bevakning på allt vad som rör gasledningen, vecka för vecka redogöra för alla perspektiv på miljö- och säkerhetsfrågor. Intervjua berörda myndigheter och experter. Frågorna är rimliga, men svaren uteblir.
Just nu är man så upptagen av magiska Gotland, att man inte inser att ett Gotland i Östersjön knappast blir magiskt om miljön i och runt dess vatten försämras ännu mer.
Kommunens bidrag till utomhuspooler vid stora turistanläggningar kan redan de ses som ett bidrag till syrebrist i Östersjön. Den syrebrist som enligt Grigory Pasko skulle uppstå vid bottensprängning.
Var dumpas muddringsmassorna?
När Tekniska nämnden säger ja till 70 miljoner kronor från Nordstream till hamn i Slite, bör summan också ses mot den båttrafik, som uppstår kring Slite och Gotland. Det innebär ekonomisk rörelse på ett plan, javisst men kan också jämföras mot kostnaden av den oljesanering kring Tjelderviken, som uppstod med fartygsolyckan 2005, när cement läktrades.
70 miljoner räcker för sanering av två fartygsolyckor av den kalibern med oljeutsläpp kring våra farvatten. Oljeutsläpp kommunen tvingas betala. Vad exemplet visar är att vi kan räkna på olika sätt och det finns anledning att göra det, när det gäller Östersjöns grumliga vatten.
Inför hamnbygget i Slite skall muddermassor dumpas i Östersjön och kommunen måste begära dispens för dumpning hos Miljödomstolen. Tippning av löst sediment på vilka vatten som är helst är en miljöfråga och inte en självklar sådan.
Vad kommer 32 000 kubikmeter löst sediment att innebära för stränderna kring Tjelder, Åminne eller Slite skärgård för att inte tala om havsöringen i Tjelderviken, när vindar och strömmar får göra sitt. Diskussionens vågor gick höga om strömmar och sediment när Kappelshamns hamn skulle fördjupas, men den frågan är glömd idag.
Modig rysk journalist
Som Grigory Pasko, den modige ryske journalisten, vill jag också ha svar på alla frågor kring dumpning och olika slags miljöfaror. Tyckande hjälper oss inte om Östersjöns vatten försämras, så att någon annan blir rik på detta.
Göran Persson, vår tidigare statsminister har satt sig i knäet på näringslivet, så har också forne förbundskanslern i Tyskland, Gerhard Schröder, gjort. Också han socialdemokrat. Efter sin avgång gick han raskt till det halvstatliga ryska företaget Gazprom.
Det finns mycket som vi bör veta, innan vi tvärsäkert kan uttala oss om vad som är bra eller dåligt för Gotland och Östersjön. Så låt oss få veta. Journalistens viktigaste uppdrag är att gå bredvid demokratin. Det ligger i allmänhetens intresse.