Fram för flexiblare strandskydd
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kruxet är bara att det är många, många som längtar efter att få bo nära sjö och hav - eller åtminstone med bekvämt promenadavstånd till vattnet. I glesbygden är trycket måttligt, men i närheten av storstäderna är stränderna ofta hårt exploaterade.
Nu vill regeringen göra om strandskyddet så att kommunerna får mer att säga till om - vilket kan leda till både skärpta regler och fler dispenser. Det har lett till en het debatt mellan olika intressegrupper.
Till skeptikerna hör bland andra Svenska Naturskyddsföreningen.
"Hela miljörörelsen känner att det här är mycket oroväckande. Det handlar inte bara om privat byggande utan också om en kommersialisering av stränderna som regeringen ger klartecken för," sade föreningens ordförande Mikael Karlsson i Ekot på tisdagen.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar däremot regeringens förslag. Det är kommunerna som har den bästa kunskapen om de lokala förutsättningarna, hävdar SKL.
Självklart måste strandskyddet värnas - men det betyder inte att regeringen är fel ute.
I glesbefolkade kommuner kan en mer flexibel lagstiftning göra stor nytta. I Arjeplog, till exempel, minskar befolkningen år för år. Där finns det också nära 9 000 sjöar och 350 mil rinnande vattendrag. Om nu en viss ökning av bebyggelsen kring stränderna kan locka fler till kommunen är det något att glädjas över - och rimligtvis är det en fråga där Arjeplogsborna själva borde ha stort inflytande.