Framtid utan kärnkraft

Foto: Eric Roxfeldt/SCANPIX

Gotland2009-08-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Författaren och debattören Eva Moberg skrev igår om kärnkraftens gigantiska risker. Det var en rasande uppgörelse med kärnkraftförespråkarna, som bygger på stort kunnande. Jag skulle önska att hela svenska folket tog del av den artikeln.
Klimatkrisen passar kärnkraftindustrin som hand i handske. Nu kan politiker och allmänheten förmås tro att man gör gott med en satsning på kärnkraften. När det bakom den fasaden visar sig vara de stora och kortsiktiga vinsterna industrin är ute efter. Riskerna förtigs. Ansvaret för framtiden och ansvaret för kommande generationer saknas.
SOM-Institutet gjorde förra året en undersökning om vilka energislag svenska folket vill satsa på. Solenergi och vindkraft ligger i topp, 83 respektive 79 procent. Biobränslen, vågkraft och vattenkraft ligger runt 50 procent. Kol och olja får bottenplacering runt 2 procent. Kärnkraften blott 17 procent. "Mojnande framgångsvind för kärnkraften", säger professor Sören Holmberg.
Globalt är kärnkraften en marginell energikälla med 6 procent av energikonsumtionen. Men med helt oproportionerliga risker.
Svenska folket är kloka och inser riskerna. Olyckor, miljöförstörande uranbrytning, mål för terrorister, spridning av kärnvapen till fler stater och så det osannolikt farliga avfallet som vältras över på kommande generationer. Alla dessa risker förtigs av kärnkraftindustrin. Men vad värre är, förtigs av många ledande politiker. Detta är odemokratiskt.
Med de många reaktorer som är igång i världen kommer förr eller senare en olycka att inträffa. I värsta fall med förödande konsekvenser. Varför ta den risken när det finns alternativ?
Förnybar energi är miljövänlig och i stort sett obegränsad. Vindkraften ensam har potential att ersätta två tredjedelar av den svenska kärnkraften. Effektivisering och nya energisystem kan ge stor effekt. I-länder tycks vara u-länder vad gäller ansvarsfull energianvändning. Att byta energisystem är inget nytt. Det har skett förr i historien.
En ansvarsfull och genomtänkt energipolitik måste bli en tung valfråga 2010. Betänk att svenska folket är kloka!
Läs mer om