Framtiden finns på landet
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Här ska vår energi produceras och vår mat odlas. Två mycket grundläggande behov som också går utmärkt att kombinera vilket alla gotländska entreprenörer bakom de olika biogassatsningarna är bevis för.
Centerns val av miljöpristagare 2009 är ett bra val och ett bra sätt att lyfta fram ett till synes anonymt företag. Men ett företag som sannerligen har framtiden för sig.
GotFire i Vänge säljer färdiga panncentraler för fliseldning, mellan 50 och 75 per år och räknar med det dubbla under nästa år. Systemen kan användas av både villor och samlingslokaler. Viklau kyrka är en av köparna.
Konsumenterna börjar mer och mer inse det tokiga i att skicka livsmedel över halva jorden istället för att äta det som produceras på hemmaplan. Oljekrisen handlar inte längre om att oljeproducerande länder använder oljan för att tjäna makt och pengar utan på att oljeförbränningen förstör vår planet.
Förhoppningsvis kommer vi att ha lämnat oljan som energikälla innan oljekällorna har sinat.
Restprodukterna från lantbruket kan bli energi och restprodukterna från energiframställningen kan återanvändas i lantbruket. Bioenergin kan användas att både värma upp våra hus och köra våra bilar och maskiner.
I Vänge har Wimans Mekaniska verkstad varit tvungna att bilda ett nytt bolag med namnet GotFire för att kunna etablera sig på en internationell marknad. (Det gamla namnet Guteflamman passade nog inte riktigt ens på den nationella eller lokala marknaden, namnet kan associera till helt andra branscher).
Man förhandlar med köpare i USA och har legotillverkning i Kroatien. Inte illa pinkat för en lantgård i Vänge som på bara ett år mer än fördubblat antalet anställda och som räknar med fortsatt tillväxt och utveckling, trots finanskris och lågkonjunktur.
Mycket av det som händer i det gotländska lantbruket och i energibranschen har sitt ursprung i möten och utbildningar som genomförts på Lövsta landsbygdscentrum. Här föddes tankarna om kommersiell vindkraft i slutet av 1980-talet och här började biogasprojektet. En mötesplats och tillväxtmotor för Gotland som socialdemokraterna på Gotland bara ser som en onödig utgift och därför vill sälja.