Framtidens utbildningspolitik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mona Sahlin var synbart lättad. Hennes förnyelse blev godkänd av socialdemokraternas förtroenderåd i helgen. Mona Sahlin hade satsat högt på detta - hon gjorde i princip förnyelsen av skolpolitiken till en kabinettsfråga. När ombuden på förtroenderådet skulle rösta om förslaget röstade de i praktiken inte om skolan utan om sin partiledare.
Vänsterblocket i svensk politik verkar på varsin kant gjort bedömningen att utbildningsminister Jan Björklund (fp) är en farlig motståndare. Vänsterpartiledaren Lars Ohly tog i helgen avstånd från sitt partis skolpolitik på Dagens Nyheters debattsida. Dock kom inte Ohly med några konkreta förslag till förändring. Däremot var han tydlig motståndare till den inriktning som socialdemokraterna tog.
Välkommet beslut
Redan 2005 på socialdemokraternas kongress i Malmö fanns förslag på en modernare skolpolitik med bland annat krav på nationella prov redan i tredje klass. Då gav kongressdeltagarna partiledningen kalla handen. Med stor majoritet röstades förslagen ner.
Och politiska partier fungerar så att man egentligen inte kan gå emot kongressbeslut. Men Mona Sahlin var tvungen - hon har gjort bedömningen att socialdemokraterna kan komma att förlora nästa val enkom på skolpolitiken. Även om det kan tyckas märkligt att taktik föregår faktisk vilja till förändring så är ändå beslutet välkommet.
Blir det förhandling?
Den stora frågan är nu vad som händer med socialdemokraternas omsvängning. Inviten var tydlig - Mona Sahlin vill förhandla med regeringen om skolan.
Jan Björklund kommer förmodligen inte att vilja släppa sitt starkaste kort till socialdemokraterna. Därför kommer inviten från socialdemokraterna att fingranskas för att hitta skillnader och orsaker till att en uppgörelse inte kan genomföras. Vilket vore synd för framtidens elever.
Långsiktighet är viktig
Dagens skola är ett mischmasch av olika reformer som politiker i all välmening från både vänster och höger initierat. Få - förutom de som just nu befinner sig i skolan - har kunskaper om vilket betygsystem som just nu råder. Varför är exempelvis snittbetyget en siffra medan varje betyg är en bokstav? Många reformer har både lärarutbildningen och betygssystemet utsatts för. Och därför vore det en välgärning om en bred blocköverskridande överenskommelse kunde komma så att framtidens elever faktiskt kan vara säkra på att den skola de börjar i har samma regler som den skola de lämnar.
Mona Sahlin har fått mandat. Men mandatet är väldigt specificerat och har några krav - som att skriftliga omdömen från klass ett ska bort innan socialdemokraterna kan göra en överenskommelse med regeringen. Jan Björklund har också ett mandat - att genomföra en reformerad skolpolitik. De borde stryka alla krav och faktiskt förhandla - inte för sina respektive partiers skull utan till nytta för alla barn och barnbarn.