Frihet att flytta vart man vill

Foto: KAREL PRINSLOO

Gotland2009-10-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att ha möjlighet att bestämma var man vill bo är en grundläggande del i mänsklig frihet. Så tydlig är Förenta Nationernas utvecklingsprogram, UNDP, i sin senaste rapport som belyser hur flyttströmmarna i världen påverkar den globala utvecklingen.
Det är en ljus bild som FN-organet ger av effekterna av flyttarna. Rörlighet inom och över nationsgränser är för det mesta bra för dem som flyttar, de länder de flyttar till och de länder de flyttar från.
Det är knappast kontroversiellt att slå fast att den som väljer att flytta har något att vinna på det. Den som flyttar får bättre möjligheter för sig och sin familj. Men det är inte bara den enskilde som gynnas. Det land som förlorar invånare är inte en förlorare. Genom utvandrarna kommer resurser tillbaka till hemlandet. Det kan vara i form av pengar som skickas hem - en betydande grund för utveckling i vissa delar av världen - men också i form av nya idéer och tankar som bidrar till utvecklingen.
Även det land som får nya invånare gör en vinst. Även om det lokalt i speciella fall kan uppstå vissa negativa effekter, är det grundläggande mönstret att inflyttningen bidrar till ekonomisk utveckling.
Att Sverige bör ha en generös flyktingpolitik är de allra flesta överens om. Det är nog få länder där en sådan politik har ett så starkt folkligt stöd som i Sverige. Det märks inte minst i starka lokala opinioner som regelbundet uppstår mot olika utvisningsbeslut. Men även i den allmänna attityden till invandrare och flyktingar är svenskarna förhållandevis positiva.
Alliansregeringen för en i grunden liberal invandrings- och flyktingpolitik, även om det finns vissa tråkiga fläckar. Alliansregeringens reformering av reglerna för arbetskraftsinvandring som genomfördes 2008, då det blev arbetsgivaren som fick rätt att avgöra om det fanns behov av arbetskraft, lyfts i rapporten fram som ett exempel på hur länder kan underlätta en ökad rörlighet. Det finns skäl för Sverige, EU och världen att ta ytterligare steg i samma riktning, med det långsiktiga målet att vi en gång kan få en värld där var och en har möjlighet att själv bestämma var man vill leva och bo.
Läs mer om