Frukt och grönt för barnen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
EU-kommissionen vill nämligen, med bland andra Marianne Fischer Boel, EU-kommissionär för jordbruks- och landsbygdsutveckling i spetsen, tillföra medel för att alla EU:s skolbarn i åldern 6-10 år, ska kunna få gratis frukt och grönt i skolan.
Motverka övervikt
Detta som ett led i att råda bot på överviktsproblematik bland barn. Jag tror att det kan göra stor skillnad. Dels blir det nyttigare och mer mättande måltider, dels "lär" sig barnen tidigt att uppskatta frukt och grönt, som måltidskomplement eller mellanmål.
Det känns också betryggande att EU-kommissionen tar sig an folkhälsoproblematiken. Övervikten bland barn är verkligen alarmerande. Enligt Marianne Fischer Boel, beräknas 22 miljoner barn inom EU vara överviktiga.
Dessa barn löper på grund av sin övervikt stor risk att dö i förtid på grund av sjukdomar. Antalet överviktiga barn förväntas dessutom öka med cirka 400 000 barn per år. Det är med andra ord verkligen dags att göra något för att förbättra förutsättningarna för ett friskt liv.
EU-kommissionen vill därför under 2009-2010 starta ett mycket ambitiöst frukt- och grönsaksprogram, där EU:s egna medel står för halva insatsen (90 miljoner euro per år), och respektive medlemsland får stå för den andra halvan. Hur mycket pengar det skulle röra sig om för Sveriges del är svårt att säga. Men, när programmet väl kommer igång, hoppas jag verkligen att Sverige kommer att vara i främsta ledet för att anmäla sig.
Inte minst här på vår egen ö skulle det så kallade frukt- och grönsaksprogrammet göra stor skillnad. Om det redan vore säkrat att eleverna (i det här fallet visserligen främst elever mellan 6-10 år) alltid var berättigade till en viss mängd frukt och grönt varje dag, tack vare programmet, skulle den osäkerhet kring nivån på skolmaten som varit på tapeten de senaste veckorna, till viss del kunna undvikas.
EU-kommissionen har börjat i rätt ände. Barnen i Europa behöver bli friskare. Då bidrar man till en sådan utveckling på ett sätt som underlättar för medlemsstaten, men inte förpliktar. Det blir istället upp till bevis för varje medlemsland att bekänna färg i folkhälsosammanhang.
Gotland måste satsa
Gotlands kommun löper stundvis risk att gå i motsatt riktning i folkhälsofrågorna. Skulle deltagande i "frukt- och grönsaksprogrammet" bli verklighet hoppas jag också, att det inte medför att ambitionerna sänks på den lokala nivån, för att EU ändå "ordnar" minimistandard, utan att folkhälsoarbetet istället accelererar.
Det är så slitet, men barnen är vår framtid och att förse dem med gratis frukt och grönt, och därmed bädda för ett friskare vuxenliv är ett lovvärt projekt, som inte kommer en dag för tidigt!