Gå på tvärs kan löna sig

Stefan de Vylder gav inga entydiga svar på världsfrågorna. Men han väckte tankar. Foto:  Bengan Zettergren

Stefan de Vylder gav inga entydiga svar på världsfrågorna. Men han väckte tankar. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är omöjligt att ge några entydiga råd eller tolkningar av framtiden. Men vissa tendenser kan man förutspå. Och att de nuvarande stigande producentpriserna inom livsmedelssektorn skulle vara en bubbla lik den i mitten på 1970-talet ville nationalekonomen Stefan de Vylder inte tro när han föreläste för LRF:s avdelningsordföranden på Gotland i går. Nej, han ser de stigande producentpriserna som en trend, men ändå är det ersättningarna till bonden som är den lilla delen i det ökade livsmedelspriset, det som man i dag i många sammanhang ser som en starkt bidragande orsak till den största inflationsuppgången i Sverige på många år.
Men böndernas höjda producentpris har inte den avgörande betydelse på inflationen som många vill framställa det som. Av våra samlade utgifter går 13 proecnt till matinköpen och böndernas del av livsmedelspriset är cirka 10 procent. Det höjda priset har dessutom kommit för att stanna.
saknade då Stefan de Vylder helt råd till gotländska bönder? Nej, ett något udda var att våga gå emot strömmen. När exempelvis nu vetepriset är högt skall man kanske satsa på något helt annat, något som man tror kommer att få en uppgång framöver.
Det där är lite nationalekonomiskt finlir, men väl så trovärdigt. I kontrast till några andra ekonomer som framträdde på Gotland i går så fanns inte samma tvärsäkerhet att alla alltid kan följa det bästa exemplet. När Skattebetalarnas representanter vill få oss att tro att exempelvis inom vården alla kan göra på varje enskilt område exakt så som sker i det mest goda exemplet har man mist verklighetsförankringen och bortser från att förutsättningarna inte är helt likvärdiga överallt.
Läs mer om