God hälsa - vägen till livskvalitet

Gotland2009-05-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ta en Ipren.
Det var rådet jag fick om smärtorna skulle komma tillbaka. Smärtor som gjort att man misstänkte något åt hjärtat vilket fick den stora vårdapparaten att gå igång. Men hjärtat jobbade på som det skulle vilket var en lättnad men det ställde också frågan: vad var det då?
Smärtorna gjorde inte mindre ont och oron blev inte mindre för vad jag skulle göra om det kom tillbaka. Och hade det hjälpt att ta en Ipren hade jag inte belastat akutsjukvården, jag lovar.
Jag är övertygad om att alla människor har liknande berättelser, om inte sina egna så vänners och släktingars. Vården i Sverige är fantastisk och personalens insatser är om möjligt än mer fantastiska men själva utgångspunkten är inte att hitta felet utan att utesluta misstankar och hitta en behandling.
Ungefär detta är också kontentan i Socialstyrelsens rapport till regeringen där man slår fast det vi redan visste: att förebyggande insatser kan rädda många liv och öka livskvaliteten hos ännu fler.

Det är självklart att om man söker akut för misstänkt hjärtinfarkt är det denna diagnos man ska fastställa eller utesluta. Men när diagnosen har uteslutits är arbetet slut för vårdteamet men inte för patienten.
Man behöver inte heller vara läkare för att kunna prognosticera många i riskzonen för lungsjukdomen kol eller diabetes 2. Med ett mer förebyggande fokus i hälso- och sjukvården skulle inte lika många människor kunna fortsätta leva i illusionen att just jag kommer att klara att röka ett paket cigaretter om dagen utan att bli sjuk till slut. Just jag kommer inte att bli sjuk av min övervikt, mina kostvanor kommer inte att sluta i diabetes.
Alla prover var ju bra!

Socialstyrelsens rapport visar att nästan alla, 90 procent, faktiskt vill diskutera levnadsvanor med vårdpersonalen men endast 30 procent som sökt vård det senaste året säger att så har skett. Socialstyrelsen konstaterar också att det borde vara en naturlig del i hälso- och sjukvårdens uppdrag: att diskutera levnadsvanor och erbjuda lämpligt stöd och behandling. Om man vill, eller måste, sluta röka eller hitta former för mer fysisk aktivitet.
En tredjedel av alla hjärt- kärlsjukdomar räknar Socialstyrelsen med kan förhindras, liksom vart tredje fall av de tolv vanligaste cancersjukdomarna, genom att stödja och främja hälsosamma levnadsvanor.
Läs mer om