Gotland bra på valfrihet
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland rankas på 27 plats i landet av Sveriges kommuner. Vi har från Alliansmajoriteten aktivt under de senaste åren jobbat för en ökad valfrihet. Sorterar man Almegas ranking på län ligger Gotland bäst till i landet. Det känns både bra och positivt för Gotland.
Vårbudgeten
Just nu har vi ett mycket osäkert konjunkturläge, försämringar sker nu i hela världsekonomin. Sverige tappar mycket av vår exporthandel, BNP beräknas till -4,2 procent i år och arbetslösheten framöver tros öka till upp mot tolv procent åren framöver. Här på Gotland är arbetsmarknaden inte så hårt drabbad, den öppna arbetslösheten är idag 3,9 procent och fortfarande är det fler lediga platser som anmäls till Arbetsförmedlingen i år än vid samma tid under fjolåret.
Lågkonjunkturen påverkar givetvis hela samhället och statens finanser försämras snabbt från överskott på 130 miljarder 2008 till underskott 2009 på mellan 120-130 miljarder. För kommunen innebär det minskade skatteintäkter. Därför är "alliansbidraget" på 7 miljarder till kommunsektorn nästa år ett mycket välkommet tillskott för att mildra de åtgärder och effektiviseringar som kommer att krävas när vi sätter oss i budgetberedning i början på maj. För Gotlands del innebär det plus 43 miljoner i ett läge där vi nu ligger minus 143 miljoner i prognos för 2010 och en ny skatteprognos presenteras den 23 april.
Från oppositionens sida hörs mantrat för sent och för lite pengar till kommunerna. Men vilken värld lever de i? Det känns som att krismedvetenheten i samhället är stor nu förutom hos aktiva oppositionspolitiker. Oavsett politisk färg så sitter vi nu i samma båt men det är bara Alliansen som ror, öser och styr medan oppositionen med Sahlin och Östros i spetsen ropar på hjälp.
Föräldrauppror och dialog
Just nu är det många möten om olika aktuella frågor i kommunen. Dialogmöten om hur vi kan förbättra måltidsverksamheten inom kommunen, hur vi ska bygga och bo framöver och i söndags bjöd Föräldraupproret in till möte om förskolan. Det är bra initiativ och engagemanget för förskolan är stort. Men jag hade hoppats på ännu fler nya och konkreta förändringsförslag. Det kändes positivt att så många föräldrar kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till i förskolan. Något som redan idag sker inom till exempel de kooperativa förskolorna. I Lokrume var det till exempel vårstädning både inne och ute i lördags. Som jag ser det är skolan viktig för att fler barnfamiljer skall välja att flytta hit. De tittar givetvis på kvalitet i skola och förskola. Jag tycker vi ska vara stolta över att vi har en förskola/skola med bra kvalitet på Gotland.
Men givetvis måste vi anpassa verksamheten efter demografin. Minskar elevantalet måste vi göra förändringar och största delen av de varsel som är lagda beror just på minskade elevtal i skolan. Samtidigt kräver den ekonomiska situationen, med lågkonjunktur i hela världen, att all verksamhet inom kommunen måste göra förändringar för att klara ekonomi och verksamhet. Det är givetvis inget vi önskar men som vi tvingas till för att klara att balansera ekonomi och verksamhet. Än en gång vill jag också peka på att Skolverkets jämförelsetal visar att Gotland har 4,7 barn per personal i förskolan mot 5,2 i riket.
Jag ser fram emot en varm och skön vårhelg med både deklarationer och trädgårdsarbete.
Lev väl!