Gotland i framkant
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Statistiken visar i alla fall att i de tre nationella val som förekommit har personvalsdelen sjunkit. 1998 kryssade 30 procent av väljarna, vilket sjunkit till 26 procent 2002 för att gå ner till 22 procent i senaste valet. Något måste alltså göras.
Gotland har hela tiden legat i toppskiktet i den svenska kryssligan. Vi startade på 36,3 procent 1998 och ökade till 36,6 procent 2002. Däremot sjönk siffran 2006 till 31,4 procent, men ligger ändå klart över rikssnittets 22. Centern på Gotland har dock hela tiden ökat sin andel från 1998 års siffra på 43,8 procent via 2002 års på 49,3 till 2006 års 52,8. I samtliga dessa val har Lars Thomsson haft de flesta centerkryssen.
En kandidat som inte nått riksdagen tre val i rad kan givetvis ses som en förlorare. Men det är i så fall mer utanför de egnas röstkrets. Inom centerrösterna har Lars Thomsson hela tiden ökat sin andel och första gången 1998 kryssades han för övrigt förbi Håkan Ahlsten, som stod först på listan. Den minnesgode vet att det var då jag förordade att centern på Gotland skulle gå i bräschen för personvalstanken och ställa upp kandidaterna i bokstavsordning på listan. Då skulle ändå Håkan Ahlsten ha hamnat i toppen, och mer än en riksdagsledamot hade centern ingen realistisk möjlighet att ta.
Det blev dock en iskall hand mot det förslaget, men förhoppningsvis bidrog det i alla fall till att få Gotlands centerväljare mer uppmärksamma på att vi faktiskt har ett personvalssystem med varje enskild väljares större möjlighet att påverka och därför har en större andel kryssröstande än övriga partier.
Kanske var det också en hjälpande hand till Rolf K Nilsson, moderaten som kryssade sig förbi förstanamnet Lena Celion och tog den moderata Gotlandsplatsen i riksdagen vid 2006 års val. Rolf K Nilsson har för övrigt bara fem kolleger i riksdagen som kryssat sig förbi på en lista. Däremot är det sammanlagt 57 ledamöter av de total 349 som hade kryss som översteg spärren på åtta procent, men 51 av dessa stod alltså ändå på valbar plats på listorna.