Gotland inte glömt i budgeten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En paradox som man kan förhålla sig till på olika sätt.
Mellan september 2008 och juli 2009 hade Gotland minst andel nyinskrivna arbetslösa i Sverige. Knappt 20 procents ökning, jämfört med Jönköping som hade den största ökningen, drygt 80 procent.
Men innan vi slår oss för bröstet ska vi minnas att konjunkturerna når Gotland senare än övriga landet. Däremot finns inga fördelar i att redan nu måla ut Gotland som särskilt utsatt i krisens skugga.
Gotland är inte heller bortglömt i budgeten som presenterades i går. Där omnämns särskilt den för vindkraftsutbyggnaden avgörande elkabeln som Svenska Kraftnät nu planerar.
Länsvägarna 140 (kustvägen till Klintehamn) och 149 (Lummelundsväg) är utpekade för extra insatser för att klara trafiksäkerhet och anlägga cykelbanor.
Vid en presskonferens i Visby redogjorde Gustaf Hoffstedt (m) och från riksdagen Fredrik Federley (c) för budgeten. De hade gjort rent matematiska uträkningar vad de olika satsningarna betyder för Gotland men kunde också vara konkreta i att exempelvis Högskolan på Gotland tilldelas 150 nya platser.
Mycket viktigt för att högskolan ska kunna utvecklas utifrån den efterfrågan som finns.
Det fjärde jobbskatteavdraget tillför Gotland cirka 60 miljoner kronor enligt schablonen, troligen något mindre i verkligheten eftersom gotländska löner ligger lägre än genomsnittet. Men ändå viktiga slantar som kan konsumeras i gotländska företag.
Fredrik Federley kunde också berätta att en vanlig inkomsttagare i och med det fjärde jobbskatteavdraget har fått ungefär en månadslön mer i handen per år. En majoritet av alla heltidsanställda (75 procent) har fått behålla minst 1 500 kronor mer av sin lön varje månad.
Satsningarna på utbildning för arbetslösa hoppas man bland annat ska leda till påfyllnad inom de yrken där det faktiskt är brist på arbetskraft, till exempel inom byggbranschen där man enligt uppgift inte kan få tag på utbildade murare som det är i dag.
Det finns mycket att oroa sig för inför det kommande året, förlorade arbetstillfällen och minskat skatteunderlag. Många kommer att säga att regeringen är för passiv eller gör fel.
Bland det viktigaste är att se till att de viktiga småföretagarna, som är grunden i det gotlädnska näringslivet, får stöd att klara krisen och stå redo när det vänder.