Gotland lider av en bruksanda

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-11-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under lång tid hade Fårösund en totalt dominerande aktör i form av KA3. Det fick till följd att alla förlitade sig på att KA3 skulle göra allt för samhällets utveckling, det rådde en så kallad "bruksanda" i samhället. När regementet lades ned gav det utrymme för många små företag och enskilda att stiga fram. Idag upplever jag att Fårösundregionen blomstrar tack vare en egen, småskalig utvecklingskraft. Oket från bruksandan har släppt, vilket känns väldigt positivt med mina ögon sett.

Slående parallell
Parallellen med Gotland tycker jag är slående. Jag anser att Gotland lider av en bruksanda idag. Se på tabellen här intill. "Bruket" på Gotland stavas Gotlands kommun. För mig känns det som ett stort problem att kommunen är så totalt dominerande som största arbetsgivare. Det leder till att kommunen tar för stor mental plats i gotlänningarnas medvetande. Alla problem läggs i kommunens knä, den egna skaparkraften hämmas av denna bruksanda, precis som den tidigare gjorde i Fårösund.
Viktigt är att säga att detta fenomen har utvecklingen skapat av sig själv över tiden. Det finns ingen enskild ansvarig att det ser ut som det gör idag. I kommunledningen gör vi vad vi kan för att minska kommunens dominans. Bland annat genom att stimulera till att flera privata företag utför offentligt finansierade tjänster. Samtidigt så ser jag den nystart som skett i näringslivet genom Tillväxt Gotlands tillkomst som väldigt positiv. Det inger hopp att näringslivet nu formerar sig tydligare och kliver fram som en mera aktiv aktör i den gotländska samhällsutvecklingen.

Mattias Klum
Jag hade förmånen att inleda och avsluta Ekodagen på Wisby Strand. Det blev en lysande föreställning signerad Mattias Klum. Han har verkligen förmågan att fängsla sin publik med sina bilder och sin berättelse. Hans huvudpoäng var att påvisa sambandet mellan den moderna människans konsumtionsmönster och miljöutvecklingen i världen, något som han lyckades utmärkt med. Samtidigt så var det fascinerande att se att 1 000 gotlänningar tog sig till kongresshallen en måndagskväll för att lyssna på ett miljöföredrag. Det stärker mig i tron att det finns ett brett folkligt stöd för att "Gotland skall vara en världsledande öregion i miljö- och klimatfrågor" som vi nyligen slagit fast som ett huvudmål i Vision Gotland 2025.

Morgonrutiner
Ibland kan till synes små detaljer i vardagslivet spela en stor roll. För några veckor sedan införde posten nya rutiner i Vänge, där jag bor, som innebar att vår postlåda flyttade ut till "stora vägen". Nu får vi hämta tidningen och posten 400 meter bort istället för 40 meter bort. Något som jag upplevde som mycket irriterande, trots att jag förstår sakskälen. Nog känns det motigt alltid att den service man varit van vid försämras, speciellt när det gäller ens morgonrutiner!

Läs mer om