Gotland ska lära Europa vindkraft
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Världens mäktiga skall samlas i Köpenhamn i december för att försöka komma fram till bindande överenskommelser om att minska utsläppen av växthusgaser. Somliga menar, att det inte är möjligt. Andra fortsätter att påpeka att det är nödvändigt. Så finns handlingens män, de som redan har satt igång med jobbet.
Minska koldioxidutsläppen
Gotlands kommun är med i ett stort projekt där det gäller att ta fram "åtgärder för att möta eller överträffa EU:s klimatmål år 2020". Det handlar om att minska koldioxidutsläppen med 20 procent och förbättra energieffektiviteten, också med 20 procent. Det gäller inte att komma med nya tekniska lösningar. Dessa finns redan.
Vad det handlar om är:
Göra allmänheten medveten om de problem vi står inför.
Skapa konkreta planer för att lägga om politiken.
Genomföra besluten.
Tolv grupper av europeiska öar deltar i det här projektet, öar i Östersjön och i Medelhavet, Madeira, Azorerna och de engelska öarna i Atlanten. Uppgifterna är fördelade så att Gotland har fått hand om Work Package (delprojekt) 5. Här skall man förbereda en rapport om den sociala, ekonomiska och miljömässiga påverkan som föreslagna åtgärder kommer att ha.
Projektet har godkänts av EU, det löper under tre år och beräknas till 30 miljoner kronor. Gotlands egen del består i arbetsinsatser, beräknade till 980 arbetsdagar.
Gotlands goda erfarenheter
I underlaget för projektet skriver man att "det övergripande ansvaret för den här uppgiften vilar på Gotland, som förenar djupa kunskaper med nödvändig erfarenhet". Bakom de orden finns tidigare goda insatser av vår tekniske direktör, Bertil Klintbom. Han är återigen ute i världen och föreläser om hållbar utveckling.
För nog kan man säga, att Gotland har erfarenheter. Vi har gått igenom en hel del av de problem som ligger framför andra. Som exempel tar man i underlaget upp satsning på vindkraft. Man erkänner att nordliga öar har mer erfarenhet av att utveckla vindkraften än man har i Medelhavet. "Vi kan förvänta orimliga sociala reaktioner i södra Europa. Detta komplicerar och förhindrar många investeringar som kunde vara attraktiva utifrån den teknik som redan finns." Så sant som det är sagt.
Visst ler jag när jag läser uppräkningen av alla de invändningar som kommer mot vindkraft: träd huggs ner och landskapet blir kalt; mark tas i anspråk; fysiska störningar (det vill säga vindmöllor är fula!); damm och oljud; man förstör kulturella lämningar; olycksfall som nedfallna vingar. Allmänheten skall informeras, man skall få komma med invändningar och slutliga planer skall utformas utifrån allt som kommer fram. En utmaning för våra tekniker.
Många meningsfulla jobb
I början deltar Gotland som mentor. En arbetsplan skall tas fram. Men så småningom, när man kommer till fas två, blir det aktuellt att söka medel för att genomföra de bästa projekten. En omställning till ett klimatsmart samhälle är en mycket stor utmaning. Det kommer att kräva en hel del omtänkande när det gäller vår livsstil. Men det ger också arbetstillfällen, massor av meningsfulla jobb.