Gotlandskortet kan inte nå framgång på Gotland
Gotland har inte den strukturen på turism, som krävs för att ett destinationskort ska bli framgångsrikt och tillföra ett mervärde. Därför tror inte Inger Harlevi att Gotlandskortet kan nå framgång.
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag blev inte alls upprörd över Mats Linders ledare. Det är ingen hemlighet att moderaterna var emot att sätta ytterligare två miljoner kronor på försöket med ett Gotlandskort.
Det var stor tveksamhet från första början och inför kommunstyrelsens arbetsutskott rekommenderade jag därför Gustaf Hoffstedt att kontakta några turistföretagare och fråga vad de tycker.
Skepticismen var och är stor bland de större aktörerna av den anledningen att Gotland inte har den strukturen på turism, som krävs för att ett destinationskort ska bli framgångsrikt och tillföra ett mervärde.
Det måste antingen innehålla någon form av efterfrågad transport ( i Stockholm bussar/tunnelbana, i fjällen skidliftar) eller, som i Stockholm, ett stort utbud av fria entréer på museer.
Gotland Promotion, som är näringens samarbetsorgan för kommersiell marknadsföring och försäljning hade för två veckor sedan inte sålt ett enda kort - det talar väl ändå ett tydligt språk. Så varför skulle jag bli upprörd över Mats Linders ledare?
Det vet vi ju alla, att detta är politikens och demokratins villkor: man kan fajtas för en uppfattning, blir den nedröstad så är det majoritetens uppfattning som gäller.
Så är det internt i ett parti, så är det i det politiska samarbetet partier emellan och så är det i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige.
Det vet både Du och jag och jag tycker inte det är något att hymla om.