Gotlänningarna vill ha många fler och högre vindkraftverk
Idag finns runt 150 vindkraftverk på Gotland. Vi gotlänningar kan visst tänka oss att bygga ut till mer än 250, och det går bra med 200 meter höga, eller mer. Wera Svensson har läst vad folk tycker om kommunens planer.
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Just nu tar kommunen pulsen på gotlänningarnas åsikter om den kommunala planeringen. Man kan tycka till på nätet och resultatet presenteras mycket enkelt. Att vindkraft är en het fråga på Gotland markeras av att den får särskilt stort utrymme och många frågor. Den 13 april hade drygt 250 gotlänningar tyckt till om vindkraft.
Entusiasm för vindkraft
Av Lindahl och hans meningsfränder syns inte så mycket. Den gotlänning som framträder här är entusiastisk till vindkraft. Han är övertygad om att den kan hjälpa till att förhindra uppvärmningen av klotet. Hon tycker inte alls att kommunen har satt sina ambitioner för högt. Hon är ganska säker på att vindkraften kan bli lönsam för Gotland, och absolut kan den ge arbetstillfällen. Idag finns runt 150 vindkraftverk på Gotland. Vi kan visst tänka oss att bygga ut till mer än 250, och det går bra med 200 meter höga, eller mer.
Visserligen har bara en av fem av dem som svarat egna erfarenheter av vindkraftverk. Och de som har det tycker allt att det är en negativ erfarenhet. Men alla vi andra är positiva. Det vill säga, vi är positiva, om man bygger dem långt ut i havet. Två tredjedelar av oss vill bo minst två kilometer från ett vindkraftverk. Intressant nog är folk i städer mycket mindre störda av ljud än folk som bor på landet. Utredningen konstaterar dock att urbana miljöer kan inte på långt när bereda utrymme för vindkraftens utbyggnadsbehov.
Men Näsudden då, den etableringen har stötts och blötts i så många år, så där är väl skadan redan skedd? Där utvecklar vi! Idag finns installerad effekt på 45 megawatt på Näsudden. Utredningen tänker sig 230 megawatt. Det betyder färre men mycket större verk. Den största gruppen står ute i havet. Det tillfredsställer folket, men tyvärr talar både kostnader och hittills utprovad teknik mot den lösningen.
Både vackra och fula
Gotlänningen är som vanligt försiktig. "Är vindbruk förenligt med natur- och kulturlandskapet?" "Ibland", svarar han. Är vindkraftverk vackra eller fula? Både och! Fast 24 procent tycker att de alltid är en förfulning. "Är vindbruk ett hot mot trivsel och sinnesro?" "Ibland", tror hon där också. Inte mycket för beslutsfattarna att ta fasta på. Utom den bestämda uppfattningen att man bör i första hand ta hänsyn till de närboende. Människan har i alla tider utnyttjat vinden. Hon har seglat och byggt väderkvarnar. Men vindkraftverk är något annat. Utredningen talar med viss försiktighet om möjlighet för företag att bygga egna vindkraftverk. Sånt här måste planeras! När man tagit hänsyn till alla begränsningar återstår 15 lämpliga områden på minst tre kvadratkilometer. De finns mest på norra ön, kanske för att bebyggelsen inte är lika spridd där.
Det blåser så mycket på Gotland att hela ön kan betraktas som riksintresse för vindkraft. Det stämmer bra med kommunens gamla ambition att vi inte skall släppa ut någon koldioxid. För att bli självförsörjande på el behöver vi bygga ut till 1 000 megawatt. Men, som Lindahl ständigt påpekar, vindkraft ger ingen stadig och likformig produktion. Vinden växlar ständigt. Den behöver en backup, som måste vara vattenkraft. Så vi måste kunna exportera el.
Kabel till fastlandet
En kabel till fastlandet (och även till Baltikum), det är vad staten bör fundera på. 1,7 miljarder kronor beräknar GEAB att det skulle kosta. Låt oss enas om att satsa pengarna där, inte i nya kärnreaktorer!