Griper om sitt enda halmstrå
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men den här förbättringen vägrar synbarligen de bokstavstrogna socialdemokraterna att inse. Inget erkännande av att på ett år har de totala siffrorna på Gotland sjunkit från 4,3 till 3,8 procent och i riket från 3,4 till 2,7. För ungdomar mellan 18 och 24 år är de jämförande gotländska septembersiffrorna från 10,0 till 8,1 och för riket från 5,3 till 4,8.
Såväl Mona Sahlin i söndagens tevedebatt som Håkan Ericsson på Folkbladssidan i går skjuter i stället in sig på att antalet långtidsarbetslösa (för äldre mer än sex månader och för ungdomar 150 dagar utan varaktigt jobb) har ökat. Och mycket riktigt är de siffrorna högre än fjolårets, men det bottnar i att inte längre lika många "göms i statistiken" genom tillfälliga stöd, som utnyttjats till att bli mycket långvariga i de allra flesta fallen. Den kolumnen är den enda som ännu ger socialdemokraterna ett halmstrå att klamra sig fast vid i debatten om sysselsättningsläget.
Givetvis undviker Håkan Ericsson i sina skrivningar att berätta om att på Gotland fanns i september 4266 arbetssökande mot 5219 för ett år sedan. Av de sökande var 1392 arbetslösa i år mot 1573 i fjol. På ungdomssidan hade arbetslösheten på Gotland sjunkit nästan 20 procent, från 495 till 400 och antalet arbetssökande i denna grupp hade minskat från 1137 till 777, en minskning med nästan en tredjedel.
Att Mona Sahlin och Håkan Ericsson väljer att endast redovisa långtidsarbetslösheten är därför inte rättvisande. I helheten är det en klar förbättring och förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan vi också ser en lika klar förbättring för de långtidsarbetslösa, och detta utan att någon skall kunna påstå att den nya arbetsmarknadspolitiken skapar enbart låglönejobb. Det den skapar är att man inte skall kunna försörja sig livsvarigt - eller ens längre tider - på det som är avsett som en övergångsförsäkring. De som däremot har varaktiga svårigheter omfattas precis som förut av det väl utbyggda sociala skyddsnätet. Regelverket har dock skärpts och där finns utrymmen för individuella bedömningar.