Gutavallen har speciell status
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gutavallen är en av få idrottsanläggningar som är kommunägd och dessutom drivs av kommunen. Vad beträffar fotbollsplaner så är det förutom Gutavallen endast Säveplanen, A7-planen, Flyget, Rävhagen och grusplanen i Slite som har denna ordning. Alla andra fotbollsplaner på Gotland är föreningsdrivna varav en stor del också är föreningsägda.
Driften av Gutavallen har varit föremål för diskussioner i långliga tider. Eftersom det är huvudarenan för fotboll på Gotland så har det hävdats att den inte skall vara föreningsdriven. Sätter man detta i samband med att det finns fler klubbar i Visby som har intresse av att utnyttja Gutavallen så har man lättare att förstå att kommunen inte gärna släpper den till en enskild förening. I alla fall inte utan mycket starka garantier för att tillträde för alla skall gälla.
Nu kan man säga att det skulle väl inte vara omöjligt att skriva in i ett kontrakt. Nej, givetvis inte, men det är fler faktorer som måste tas med i beräkningen, exempelvis att Gutavallen är kommunens central för maskiner och personal som håller igång alla utomhusanläggningar i Visby. Dessutom används ju grusplanen under sommaren till allmän parkeringsplats, även om jag personligen är tveksam till den ordningen så är verkligheten sådan.
Nej, Gutavallen måste vi se som en angelägenhet för hela kommunen. Precis som vi - åtminstone hittills - gör för de fyra simhallarna vi har på ön. Men allt kan ändras - visst, men då måste kommunen få diktera villkoren. Dock inte helt villkorslöst eftersom bland annat EU:s regelverk om upphandlingar också innebär att vissa hänsyn skall tas.