KRÖNIKA
Har några vänner som valt att skriva sig på Gotland det senaste året. De har också ett boende på andra sidan vattnet, där de i decennier levt och jobbat som gotlänningar i exil.
Men under pandemiåret har de tillbringat den mesta av sin tid på Gotland. ”Jag lever mitt liv här och nu, har varit här mer än sex månader det senaste året. Det var självklart att skriva mig på Gotland där jag ser mitt framtida boende.”, sa en av de ”nyinflyttade”, när vi träffades.
Tänk om tio procent av de 6 500 ”extragotlänningar” som sägs bo här just nu tänkte likadant, då skulle vi snart nå 65 000, nästa magiska befolkningssiffra.
Naturligtvis är det digitaliseringen som gjort att flera kan lämna storstäderna, flytta till landsbygden. De har trivts och beslutat sig för att stanna.
Men det finns givetvis några förutsättningar för att man ska kunna göra detta. Här är några.
√ Du är pensionär och har slutat jobba.
√ Du har ett jobb som inte kräver att du är på ditt arbete mer än vid enstaka tillfällen.
√ Du skaffar jobb här på ön, och flyttar hit.
De som har tillbringat mer tid här på ön än på 40-50 år har sett en ny sida av ön det senaste året. Gotland lever året runt, även under den här svåra tiden, då pandemin ställt till det i vardagen. Annars är den vanligaste frågan vi som bor här får från folk som bara ser Gotland som en semesterö vad vi egentligen gör på vintern.
Nu har de som valt att övervintra här fått ett svar, att det funkar bra. Förmodligen bra mycket bättre än att bo centralt i en stad, kanske instängd i en lägenhet och med större begränsningar. Och mer trängsel.
Jag har skrivit om befolkningssiffran tidigare. Men jag tycker att det är intressant, speciellt just nu. Det negativa viruset för med sig positiva saker för landet utanför storstäderna. Det är bra för att hela Sverige ska kunna leva.
I den senaste statistiken ökar folkmängden i 45 socknar, minskar i 40 och är lika, från 2019, i sju. Visby ökar som vanligt mest med 254 nyinflyttade. Men procentuellt sett är Visby, med sin enprocentiga ökning, långt efter några landsortssocknar. Hejdeby ökar med 6,9 procent. Vall och Tofta med 6,7 procent.
Gotlands till befolkningen minsta socken, är och kommer förmodligen alltid att vara Sundre. Där har det faktiskt varit en ökning med 3,7 procent. Det handlar dock bara om en person, när 27 blev 28.
Förra året lämnade 2 242 personer Gotland, 654 gick bort. Samtidigt flyttade det in 2 846 nya medborgare, 467 föddes.
Tror definitivt att vi kommer att få se en befolkningsökning på landsorten de närmaste åren. I den stora digitaliseringen är avstånd inte längre något hinder. Jobba i Södertälje, New York eller London. Bo i Väskinde eller Katthammarsvik. Det funkar.