Hamnbygget i Slite kan göra badvattnet till grumligt slam
Vad sker när hamnen i Slite muddras och byggs om och giftiga muddringmassor tippas i Östersjön? Kommer badstränderna att grumlas av giftigt slam? Miljökonsekvenserna är dåligt redovisade, skriver Ingrid Thunegard.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag börjar tro att den gröna plan för Slite centrum som tekniska nämnden slagit upp på biblioteket, är något slags dimridå för de frågor som uppstår med hamnbygge.
Om Sliteborna sysselsätts med något annat, kommer de inte på tanken att överklaga för det har tekniska nämnden inte tid med. Det står klart och tydligt i inlagan att de vill ha ett raskt beslut från miljödomstolen. Och ett tydligt ja att köra igång.
Giftiga muddermassor
Den gjorda miljökonsekvensbeskrivningen underkänns till stora delar av Miljö och hälsa liksom länsstyrelsens miljöenhet. Också Miljödomstolen påpekar redan vid ansökan, att inkomna synpunkter på dumpningsområden, dumpning och förorenade sedimentmassor samt buller, särskilt måste beaktas. Den är med andra ord lite för tunn, inlagan.
Som medborgare blir man upprörd hur lättvindigt Gotlands kommun i sin ansökan viftar bort alla frågor kring förorenade sediment, som kommer fram vid rivning av kaj och vid dumpning i havet.
"Vid tidigare provtagning 2006 fanns kadmium, kvicksilver, bly, koppar, zink och cancerogena kolväten som uppvisade halter som avvek från jämförelsevärdet enligt Naturvårdsverket. Störst avvikelser finns hos kadmium och cancerogena ämnen som i en punkt visar så höga halter, mycket stora avvikelser, att de inte klarar värdet för mindre känsliga markanvändning " skriver Miljö och hälsa.
Slite har utan tvekan färdiga hål att dumpa alla jordmassor i. Att man inte gör så beror säkert på att farliga ämnen kan lakas ur i grundvattnet.
Nu sägs, att det som är miljöfarligt skall tas om hand på annan plats. Resten går i havet, inte i brotten. I havet finns bland annat TBT, bottenfärger sedan länge från en båttrafik som är alarmerande för livet i havet. Rester som kan röras upp vid tippning. Det låtsas man inte riktigt om.
Badvattnet blir gyttja
Inte har man låtit göra någon undersökning av hur strömmar reagerar kring föreslagna dumpningsplatser för att inte erosion på havsbottnen skall skapa grumligt vatten vid Gotlands stränder. För grumling blir det.
Vakna upp Slitebor och berätta för politiska makthavare hur Vägumeviken kom att se ut under 60-talet, när kajer vid Cementa byggdes och vikens fiskeliv dog ut. Stränderna lär ha blivit överkletade av lergegga. Om slammet flyter in på stränderna och badvattnet blir gyttja, är inte Pigge Werkelin räddningen.
1 500 kubikmeter kalkberg och 32 000 kubikmeter löst sediment skall dumpas. Förslag på tipplats har flyttats ut en gång till havs, men återvänt närmare kusten och Aistudden igen.
Om det blåser sydost, som det ofta gör och strömmar går snett uppåt land som de mestadels gör, kan Slite skärgård beröras av en ökad grumling. Ingen kan utesluta fenomenet.
Det påstås att sedimenten har låga halter av miljöföroreningar i Sveriges geologiska undersökning, men länsstyrelsen hävdar att ingen översiktlig inventering av förorenade områden gjorts i hamnområdet.
Länsstyrelsen vill att lastfartygen skall vara utrustade med transpondrar (positionsbestämmer) vid tippning i havet, så man kolla var fartygen befinner sig vid tippning. Tippning skall ske vid lugna vindförhållanden.
Vem skall kontrollera vem, det kan man fråga sig? På det svarar ingen.
Effekterna av föroreningarna?
Som vanlig medborgare måste jag noggrant i förväg redovisa, hur jag vid ett bygge skall lösa vatten och avlopp. Det är inte snack om saken. Och strängare har reglerna blivit kring frågor som rör vatten.
Kan man då inte kräva ett bättre underlag för effekter av föroreningar från tekniska nämndens sida vid muddring och deponering till havs än vad de hittills åstadkommit?
Och att två av varandra oberoende miljökonsekvensbeskrivningar kring hamnbygge, dumpning och rördragning görs?