Han ger Gotsam hopp

Gotland2007-06-08 00:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Igår kom försvarsminister Mikael Odenbergs (m) svar på Christer Engelhardts (s) fråga om Gotsams framtid. Det går att tolka försvarsministerns svar väldigt positivt och uppfordrande för deltagande myndigheter, att fortsätta denna goda samverkan vid krishantering, som Gotsam utgör.

Än så långe pågår verksamheten vid Gotsam som en försöksverksamhet och finansieras av särskilda medel från staten. Försöksverksamheten pågår fram till och med utgången av 2008. Till dess deltar de nuvarande sex myndigheterna i en vardaglig samverkan för att öva, lära känna varandras förmågor och genom effektiv myndighetssamverkan på bästa sätt klara krishantering på Gotland. Jag tycker försvarsminister Mikael Odenberg uttrycker sig väldigt positivt och gentemot deltagande myndigheter väldigt uppfordrande. Försvarsministern klargör i sitt svar till Christer Engelhardt att om utvärderingen, som regeringen ska få i mars, visar att krishanteringen fungerar bättre genom Gotsam, "så utgår jag ifrån att myndigheterna kommer att permanenta de nya samverkansformerna." Det tycker jag är en klar och tydligt signal till deltagande myndigheter från försvarsministern att de ska permanenta Gotsam.

Å andra sidan ger försvarsminister Odenberg klart besked om att en permanentning av Gotsam "får finansieras inom myndigheternas ordinarie förvaltningsanslag." Det måste tyvärr tolkas som att försvarsminister Odenberg i nuläget inte är beredd att sätta till mer statliga pengar genom ett särskilt anslag till Gotsam. Han stänger alltså den politiska vägen för att ekonomiskt klara en permanentning av Gotsam. Men han ger en tydlig signal till deltagande myndigheter om att de ska permanenta Gotsam, om utvärderingen visar att krishanteringen blir avsevärt bättre genom denna samverkan.

I den intensiva lobbning som Christer Engelhardt och andra bedriver för att permanenta Gotsam måste både den politiska vägen och bearbetningen av myndigheternas ledningar fortsätta. Försvarsministern Odenberg svar innebär att dörren inte är stängd för Gotsam. Men den är inte heller helt öppnad för permanent verksamhet. Det gäller att fortsätta lobbningen och det skulle vara väldigt bra om även Gotlands andre riksdagsledamot Rolf K Nilsson (m) aktivt och engagerat kunde slåss för en bättre gotländsk krishantering. Rolf K Nilsson sitter i försvarsutskottet och borde kunna påverka i denna viktiga Gotlandsfråga. Kampen för Gotsams framtid måste gå vidare.