Handla rättvist under påsken!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För dem som bekänner sig till kristendomen, mig själv inräknad, är högtiden viktig på fler än ett sätt.
Utöver den grundläggande, religiösa innebörden, har påsken utvecklats till en hejdundrande köpfest. En riktig vinstaffär för handeln. Det ska handlas mat i mängder, tonvis med godis och därtill en uppsjö av pynt, presenter och resor. Utvecklingen är svår att vända och somliga skulle säkert säga att det inte ens är önskvärt.
Rättvisemärkta livsmedel
Jag missunnar inte heller någon att få påskägg eller att äta gott tillsammans med nära och kära. Det jag däremot vill säga, är att det finns sätt att sprida och mångfaldiga det goda från vårt eget påskfirande -- genom att köpa rättvisemärkta livsmedel!
Det är ett utmärkt sätt att göra skillnad, för en relativt billig penning. Ta kaffe till exempel. För 20 öre extra per kopp kan du känna dig förvissad om att arbetarna som producerat kaffet har en dräglig livssituation. Detta till skillnad från de flesta andra arbetare i kaffeindustrin.
Samma sak gäller för bananer, som vi svenskar är storkonsumenter av. För bara några extra tioöringar per frukt kan du få frukt, som är producerad under schyssta förhållanden.
Det ska också nämnas att rättvisemärkt är så mycket mer än bara kaffe och bananer. Det finns kakao och choklad, apelsinjuice och honung, för att bara nämna några av produkterna i den rättvisemärkta familjen.
Du som konsument kan alltså få påskkommersen att gynna fler, människor som verkligen behöver det - för en billig penning. Du som konsument kan aktivt välja rättvisa. Är inte det en god gärning i påsk, så säg?!
Kommunens upphandling
Rättvisemärkt är på frammarsch i Sverige, men vi ligger långt efter till exempel Finland och Storbritannien.
I Storbritannien är var fjärde banan som säljs rättvisemärkt, i Sverige ligger siffran på två procent av den totala bananmängden. Varför är vi svenskar mindre benägna att välja rättvisa? Är kunskapen om rättvisemärkt för liten eller är snålheten för stor?
Jag tror på rättvisemärkt som idé. Att vi i den rikare delen av världen betalar rättvisa priser åt dem som producerar våra livsmedel är helt enkelt... rättvist.
Det ska därför bli intressant att se var den borgerliga majoriteten landar i frågan om krav på rättvisemärkt och liknande produkter i offentliga upphandlingar.
Eva Nypelius (C) utlovade ett helhetsgrepp. Det vore fantastiskt om Gotlands kommun vågade göra skillnad i framtiden. Att till exempel enbart tillhandahålla rättvisemärkt kaffe, eller schysst producerade textilier inom vård och omsorg.
Vi kan påverka marknaden
Vi här i Sverige kan påverka livssituationen för människor i andra delar av världen. Vi kan göra det i egenskap av konsumenter och det är en makt vi verkligen bör använda. Genom att styra vår handel mot fler rättvisemärkta produkter, kan vi gemensamt påverka hela marknaden!
Av all mat vi kommer att sätta i oss under påsken, låt åtminstone några produkter vara rättvisemärkta. Ditt aktiva val av rättvisemärkt kostar så få kronor extra för dig, men gör stor skillnad för människor i länder som till exempel Brasilien och Peru, Kenya och Pakistan.
Kom igen alla gotlänningar, gör påsken ännu mer speciell. Rättvisemärk den!