Har våra förtroendevalda vårt förtroende i gasledningsfrågan?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dessa egenskaper testas nu när Nord Stream sponsrar kultur och forskning på Gotland med miljonbelopp. Har våra politiker påverkats av Nord Streams frikostighet?
Sponsring
Miljöpartiet hävdar att man inte kan ta emot pengar, vare sig det gäller sponsring eller hamnhyra, och samtidigt med trovärdighet säga nej till Nord Streams gasledning.
För den som har en tro att politiker besitter några av de egenskaper som räknades upp i det första stycket känns det som om miljöpartiet nedvärderar både sina egna och andra förtroendevalda när de hävdar att man inte kan ta emot sponsring eller ingå samarbetsavtal samtidigt som man arbetar mot den gasledning som Nord Stream vill anlägga.
Tyvärr kan den som är konspiratoriskt lagd konstatera att handläggningen av ärendet hittills inte har varit ett framstående exempel på kommunal demokrati. Beslutet att inte låta kommunfullmäktige godkänna upprustningen av hamnen i Slite, bristen på insyn i kontraktet med Nord Stream, oviljan att diskutera gasledningen på de öppna möten som har hållits i Slite och den relativa tystnad som just nu råder från den styrande majoriteten i gasledningsfrågan väcker en och annan fundering.
Genvägar
Allt detta sammantaget behöver dock inte betyda att man låtit sig tystats av "mutorna" från Nord Stream utan snarare på orutin och obetänksamhet hos kommunalråd och ordföranden i nämnder. I linje med idéerna bakom Smidiga Gotland tar våra förtroendevalda i jakt på snabbhet och smidighet genvägar i den demokratiska processen. I känsliga ärenden som detta är det dock ett högt spel som riskerar att slå tillbaka.
Att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream ligger sannolikt i gotlänningarnas intresse, likaså att ta emot pengar för kultur och forskning på Gotland. Balansgången är dock svår, och för att kväsa diskussionen om våra politiker låter sig köpas eller inte i sin linda är det dags att börja spela med öppna kort.
Integritet
Att tydligt deklarera sin ståndpunkt i gasledningsfrågan är nödvändigt, likaså att ta beslut i demokratisk ordning och på rätt nivå. Framförallt behövs en aktiv debatt om gasledningens vara eller icke vara, och vilka möjligheter vi gotlänningar har att påverka dragningen.
Förtroende är inget man kan ta för givet, och i gasledningsfrågan är det dags för flera av våra förtroendevalda att bevisa att de har den integritet som krävs.