Hejda matslöseriet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra veckan rapporterade P1-Morgon om hur butikerna slänger mat som egentligen är fullt ätbar. Omkring hundra tusen ton mat går till spillo varje år - och det bara i butikerna.
Även hushållen gör sig av med enorma mängder ätlig mat, omkring 100 kilo per person och år, enligt forskningsinstitutet SIK.
Svenskarnas mathantering är inte bara slösaktig på det privatekonomiska planet, den tär också onödigt mycket på jordens resurser.
Vad är då lösningen? Man kunde förstås önska att fler konsumenterna vågade lita på sina lukt- och smaksinnen. Att äta upp all mat man handlar är ett enkelt och konkret sätt att agera miljövänligt.
Men allt kan inte skyllas på konsumenterna, handeln har också ett ansvar. Det finns smarta sätt att ta vara på svinnet - vissa butiker har exempelvis anställt kockar för att laga färdigrätter av maten som annars skulle ha slängts. Istället för att slänga frukt med skönhetsfläckar eller kött som närmar sig bäst-före-datum kan man rea ut maten. Om butikerna blir mer miljömedvetna kanske även konsumenterna får upp ögonen för att många matvaror inte behöver vara pinfärska för att smaka gott.