Helhetsgrepp för utveckling

Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren, årets innovatörer.

Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren, årets innovatörer.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-01-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ja, så har då även jag och landshövdingen blivit utsedda som lokala varselsamordnare. Praktiskt här på Gotland innebär det att vi fortsätter det jobb som jag drog igång redan i september/oktober med en samordningsgrupp för industriutveckling på Gotland. Men vi skall nu också rapportera till regeringen om det aktuella läget, hur vi lokalt jobbar med frågorna samt vilka åtgärder vi ser behövs för att underlätta utvecklingen framåt. Den första rapporten skall lämnas i början av februari.
Som jag ser det är det viktigt att vi till regeringen lyfta behovet av infrastrukturinvesteringar i hamnar, vägar med mera på Gotland, att vi får en hållbar lösning när det gäller likvärdiga fraktvillkor för näringslivet på Gotland och avvecklingen av Gotlandstillägget.

Drabbas hårt
Behovet att stöd för att komma igång med biogasproduktion där ö-läget innebär stora merkostnader, behovet av en tredje elkabel för att möjliggöra ytterligare vindkraftsinvesteringar, behov av regionalpolitiska medel för att stödja näringslivssatsningar och nyetableringar samt att flagga för det allvarliga ekonomiska läget för kommunen för att nämna något.
Industrin på Gotland drabbas hårt av lågkonjunkturen och finanskrisen även om Gotland tillsammans med Uppsala län ligger lägst i varselstatistiken. För de enskilda individer som drabbas är detta givetvis mycket jobbigt och ger en otrygghet för hela familjer. Då är det glädjande när vi får rapporter om att omställningsarbetet går mycket bra och en stor andel redan har fått nya tillsvidareanställningar, tillfälliga eller provanställningar alternativt gått till olika utbildningar. Detta visar att det fortfarande finns jobb att söka och en efterfrågan på arbetskraft. Kanske var det fler än jag som positivt överraskades av alla de platsannonser som var i tidningarna i helgen, det visar att det finns olika bilder av utvecklingen just nu.

Höja värdet
Vi skall också komma ihåg av vi nu går från ett historiskt bra läge på arbetsmarknaden med den lägsta arbetslösheten på 20 år. Nu i januari ligger arbetslösheten på Gotland på samma nivå som den gjorde i början av 2008. Kan vi utveckla och satsa mer på vidareförädling av bland annat gotländska råvaror och därmed höja värdet på de produkter vi säljer så är jag övertygad om att Gotland har stora möjligheter framöver.
Det är också på sin plats att påminna om att alla de 94-95 procent som har jobb idag har det bättre ekonomiskt än på mycket länge. Det har varit stora reallöneökningar, räntorna är nu mycket låga, inflationen är i princip noll plus att Alliansens tredje steg i jobbskatteavdraget nu genomförs. Gå gärna in på hemsidan www.jobbskatteavdrag.se och se vad hur mycket jobbskatteavdraget innebär extra i plånboken för din del.
Ett av problemen just nu är att vi alla är återhållsamma på grund av lågkonjunkturen och ovissheten om vad som händer framöver istället vore det bästa för landet just nu att vi konsumerade mera. Införandet av ROT-avdrag tror jag kommer att innebära att fler nu tar chansen att renovera och reparera sina bostäder vilket gynnar byggsektorn positivt.

Lyckad idrottsgala
Idrottsgalan som genomfördes i helgen blev ett mycket lyckat arrangemang. Många värdiga pristagare fick ta emot uppskattning för sina insatser både som aktiva och ledare. Det var häftigt, som Einar Smith själv uttryckte det när han fick priset som århundradets idrottsledare på Gotland. En stor profil som lagt ned 75 års arbete och engagemang inom idrotten på Gotland. Jag vill uttrycka min stora uppskattning för allt arbete som våra många duktiga idrottsledare lägger ned för att skapa ett aktivt idrottsliv på Gotland. Eldsjälarna är viktiga och vad skulle samhället och föreningslivet vara utan alla eldsjälar.

Läs mer om