Herrklubbar och fastighetsskatten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De är säkert demokratiskt uppbyggda, men genom att utesluta 50 procent av möjliga medlemmar, så kan man undra hur demokratiska de är. USA var också demokratiskt 1860, men då glömde man, att bara vita hade rösträtt.
Heder åt Johan Hellström
Sverige kallade sig också demokratiskt innan 1921, men då hade inte kvinnor rösträtt heller. Så visst ska kommunen vara restriktiv till samarbete med dylika föreningar. Heder åt Johan Hellström, som inte ställer upp på det.
Vägverket lever i sin egen lilla värld. Nollvisionen verkar ha gått upp i hjärnan på ledningen. Visst ska vi ha säkrare vägar, men till vilket pris?
När inte polisen och tekniska nämnden tycker att det är okej, så borde man dra öronen åt sig. Att sänka hastigheten på väg 149 vid Stenkyrka till 70 är ologiskt. Där har ju inte hänt några större olyckor. Nu vill man även sänka hastigheten på väg 148 vid Skogsholm utanför Visby, för att några boende har önskemål om det.Röj vägrenar och förbättra sikten, så sparar det mångdubbelt fler skadade. Fast det är väl billigare, att sätta upp några skyltar förstås.
När allt fler bilförare struntar i hastighetsbegränsningar för att de inte känns motiverande längre, då sparar man ingenting. Jag ser det dagligen på flera vägsträckor, där man tidigare förlängt 70-sträckan. Där fortsätter många att köra 90, även på de sträckor som sedan gammalt hade 70. Vad har man vunnit då Vägverket?
Klantig om fastighetsskatten
Fastighetsskatten är ett kärt tvisteämne. Håkan Ericsson och Hans E. Andersson har gått ganska hårt åt varandra de senaste veckorna och visar vilket laddat ämne det är.
Om nu en påläst och kunnig ledarskribent, som Håkan Ericsson, inte fullt ut lyckas tyda regeringens krumbukter med fastighetsskatten, hur ska då vi, som inte sysslar med politik på heltid förstå?
Regeringen har gjort ett antal klantiga svängningar istället för att slopa fastighetsskatten. Sen finns det olika åsikter om hur det drabbar de med taxeringsvärden under den magiska brytpunkten. I vilket fall som helst har regeringen kapitalt misslyckats med, att informera om belopp och eventuella följder. Sen kan vi leka med ord och dämpningsregler eller om det är noll eller 0,75 procent.
Klart är att 220000 småhusägare får höjd fastighetsskatt, oavsett om det är ett beslut av regeringen eller inte.
Göran Persson skriver dessutom i sin bok, att han tidigare ville gå ut med en reformering av fastighetsskatten, men Pär Nuder bromsade. Han såg inte vilken styrka det det var i ett allt mer kompakta motstånd, mot en allt mer orättvis fastighetsskatt, som vanligt folk upplevde.
Många missnöjda på Fårö
Inte minst på sommarorter, som Fårö, där jag har själv har hört många missnöjda villaägare klaga på, att de får betala allt mer för att rika turister köper dyra hus.
Fåröborna upplever knappast, att deras kommunala och statliga service har blivit bättre. Tvärtom har den utarmats allt mer, medan deras villor kostar allt mer.
Socialdemokraterna missbedömde starkt fastighetsskattens sprängstyrka i valet och borgarna klantade bort ett tillfälle, att göra något bra av det.
Istället gynnar man rika stockholmsförorter och låter fattiga glesbygdsorter betala.