Historien upprepar sig

Gotland2009-04-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förändringar sker snabbt i svensk politik just nu. För bara några månader sedan bedömdes tillväxten i år bli ungefär en procent, idag bedömer regeringen att den snarare kommer att landa runt minus fyra. Därmed har förutsättningarna för den vårbudget som nu presenterats blivit drastiskt annorlunda.
Den mest spektakulära förändringen är en gigantisk satsning på nya arbetsmarknadspolitiska åtgärder. För tio miljarder kronor ska antalet platser öka från 85 000 idag till 250 000 år 2011. Det känns nästan lite parodiskt att alliansen, som gick till val på att skapa riktiga arbeten istället för Ams-åtgärder, nu talar sig varm för en utvidgning som har få motsvarigheter i modern historia. Lika parodiskt är det naturligtvis att oppositionen går till angrepp mot dessa "värdelösa" åtgärder.

Ursäktad omsvängning
Regeringens omsvängning kan delvis ursäktas av att det är skillnad på lågkonjunktur och högkonjunktur. När arbetslösheten nu stiger riskerar många personer att fastna i utanförskap under en längre tid. Arbetsförmedlingen kan då vara nyckeln för att hitta nya vägar till arbete eller till att utveckla sin kompetens, men då krävs också att regeringen lyckas rensa bort bland avarterna.
För tyvärr har utbildningar med liten eller ingen relevans för arbetslivet, allra värst som hjärndöda söka-jobbkurser, varit stående inslag i Ams verksamhet under lång tid. Det blir ingen lätt uppgift att undvika dessa meningslösa sysselsättningar samtidigt som man genomför en rekordstor ökning av antalet platser.

Högt förtroende
Vill man satsa Sverige ur krisen finns det därför betydligt smartare och mer långsiktiga grepp att ta till. En förstärkning av det reguljära utbildningsväsendet genom mer pengar till komvux, högskolor och universitet skulle skapa möjligheter för många att utveckla sig på ett meningsfult sätt.
Alliansen har så här långt lyckats bygga upp ett högt förtroende för sin politik. Hela tre av fyra svenskar tror enligt en ny undersökning att oppositionen hade varit sämre på att hantera ekonomin. Det lugn och den eftertänksamhet man har visat genom att inte i onödan slösa bort skattepengar har visat sig ha stort stöd bland befolkningen.

Enkel match
Även om man har goda intentioner bryter en storsatsning på Ams-åtgärder skarpt mot denna politik. Under socialdemokraternas tid kunde de flesta se att programmens främsta förtjänst var att dölja arbetslösheten, inte åtgärda den. Det var en enkel match för alliansen att attackera de åtgärderna. Nu riskerar man dock att begå exakt samma misstag.

Läs mer om