Hitta pärlorna i krisen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mycket talar dock för att när man byggt ut och samlat krafterna på ett ställe - och när krisen vänder - kan det växa till sig ganska bra i Havdhem.
Samtidigt finns det en industri som växer så det knakar, trots kriser och lågkonjunktur. Förra veckan föll fokus på Wimans mekaniska i Vänge som numera har spirande marknader i USA och legotillverkning i Kroatien.
Lantbruket och dess binäringar sitter inne med både lösningen och framtiden. I världen och på Gotland.
Som ett kvitto på detta kom häromdagen också konkreta siffror på denna tes.
Sju gotländska företag har ökat sin omsättning med sammanglat 60 procent, från 157 miljoner kronor 2005 till 244 miljoner kronor 2008.
87 fler miljoner kronor har tillkommit Gotland genom framgångarna hos: Gotlandsägg, Eskelunds, Widegrens, Ejmunds Gårdskött, Stafva Gård, Meny Gotland och Gute Vingård.
De har utökat antalet anställda med 32 personer under samma period och investerat miljonbelopp i sina företag.
Största delen i framgången är såklart målmedvetna och orädda entreprenörer men Gotland som region har också bestämt sig för att stödja företagen som sysslar med livsmedel.
Med centern i ledande ställning på Gotland finns ingen risk att denna inriktning försvinner. Nationellt sett är jordbruksminister Eskil Erlandsson drivande för att förverkliga drömmen om Matlandet Sverige.
För Sverige är det måhända en dröm men för Gotland är drömmen redan verklig. När man talar om Gotland talar man väldigt ofta också om matupplevelser.
Däremot finns det ingen som helst konsekvens i det faktum att stat och kommun ålägger svenska livsmedelsproducenter hårda krav på kvalitet och miljö med sträng (och kostsam) tillsyn för att sedan med andra handen välja andra, utländska alternativ till de egna köken i skolor och institutioner.
Denna dubbelmoral måste bort!