Hög social kompetens är viktigast

Eva-Lis Sirén är ordförande i Lärarförbundet och diskuterade vilken kunskap skolan ska ge och hur.

Eva-Lis Sirén är ordförande i Lärarförbundet och diskuterade vilken kunskap skolan ska ge och hur.

Foto:

Gotland2008-07-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag var på en spännande skoldebatt igår, anordnad av Sveriges största lärarfack, Lärarförbundet. De gjorde jämförelser med den finska skolan, som är så omtalad för sina goda resultat. Sverige har en del att lära av Finland.
Bland annat att finnarna har varit politiskt eniga om skolans utformning. De försök till blocköverskridande beslut om skolan i Sverige som gjorts, har hittills stoppats av folkpartiets skolminister Jan Björklund.
Han får för sina ytliga insatser om att förbjuda mobiltelefoner och kepsar och fler steg i betygsskalorna hård kritik av Lärarförbundet för sin visionslöshet. Det var dessutom folkpartisten Birgit Rodhe, som fick igenom Lgr 80, läroplanen för den skola som Björklund så felaktigt kallar för "flumskola".
Det mest intressanta på seminariet var när Rinkebyskolan rektor, Börje Ehrstrand, som växt upp och gått i skola i Finland, berättade om hur han gjort Rinkebyskolan till en av landets bästa skolor. Han samlade föräldrar, elever, lärare och omgivande samhälle och ville höra vad de värderade högst i kraven på skolan. De ville ha ordning och reda, slut på all på mobbning. De ville att skolan ska ge goda kunskaper, social kompetens och framtidskunskaper som eleverna har nytta av i sina liv. Bland annat att veta hur man hela tiden söker ny kunskap. Men viktigast var att skolan skulle ge hög social kompetens där eleverna kan tala flera språk och umgås med människor från olika länder och med olika religioner.
Det är denna höga sociala kompetens, som har och får ännu större betydelse i arbetslivet och i privatlivet. För att uppnå de fina resultaten har Rinkebyskolan knytit kontakter med alerta företagare och andra, som har de kompetenser och förmågor som inte finns på skolan. Öppenhet mot övrigt samhället är alltså viktigt.
Nu är Sverige inte Finland, men vi kan ta efter Finland vad gäller att få en kanonbra lärarutbildning på fem år och som ger forskningskunskap för lärarna. Och Lärarförbundet efterlyser en politiskt blocköverskridande politik för skolan, som ger stor frihet åt lärare och rektorer, att efter tydliga nationella mål forma lärandet i skolan.
Alltså något som går på tvärs med den visionslöse folkpartistiske skolministern Björklunds skolpolitik.
Läs mer om